Фотоизложби в СГХГ

|
На 22 октомври в Столична градска художествена галерия беше открита изложба от съвременна българска фотография.
В голямата зала на галерията е представена колекция на Българско фотографско сдружение и приятели, с творби на Александър Евтимов / Светослав Стоянов, Борис Мисирков / Георги Богданов, Боряна Пандова, Венцислава Василева /Габриела Александрова, Димитър Дилков, Елена Спасова, Емил Христов, Иво Хаджимишев, Йордан Йорданов - Юри, Любомир Младенов, Милен Станков, Надежда Олег Ляхова, Надежда Чипева, Симеон Леви, Станка Цонкова - Уша.
Във вътрешната зала е представен проектът "Образи от сляпото петно" в който участват Веселина Николаева, Иво Хаджимишев, Красимир Андонов, Марина Траянова, Симеон Леви. Проектът е започнат през 2003 г. и в течение на година екип от фотографи, созиолози и културолози се занимава с темите и образите на баналния бит на около осем милиона души, населяващи тази територия - сюжети, които не присъстват в медиите, изпадат от кръга на "художественото", не са и обект на етнографски, етнически или исторически проучвания. Темите са: "Краят на европа", "Спомен за позабравената работническа класа" (чудесно представена серия на Иво Хаджимишев), "Село Сливарово в двукилометровата гранична зона", "Тюленово - Шабла - за българския нефтодобив", "Колелото на историята" (серия на Красимир Андонов за автомобилите от времето на социализма), "Мода втора употреба", "Кметски кабинети", "Ченгене Скеле". Фотографиите от този проект само преди дни е пристигнал от Москва, където е участвала в престижен международен форум на документалната фотография и предизвикала голям интерес и Българското фотографско сдружение е получило покана за още участия.
Изложбите бяха открити от Весела Радоева (шеф на СГХГ), доц. Георги Лозанов, който прочете дълго и сложно слово за участниците и фотографиите им, и Иво Хаджимишев, председател на Сдружението. А вие може да ги разгледате до 14 ноември. Струва си!


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *