Френската група Nouvelle Vague с концерт в София

|
Най-успешната френска група – „Nouvelle Vague”, за първи път ще срещне многобройните си почитатели у нас на 2 април в зала 3 на НДК. Концертът се организира от продуцентска компания „БГ Саунд Стейдж” и Френския институт в София. Билети се продават в мрежата на Ивентим и на касата в НДК, като промоционалните цени 40 лв. седящи и 50 лв. правостоящи ще са валидни в срок от 10 дни.
Bossa Nova, New Wave и Nouvelle Vague – три понятия на три различни езика, които означават едно и също нещо. Първото е бразилската боса нова от 50-те и 60-те години, второто е ню уейв вълната от 70-те и 80-те и третата е френското кино от средата на миналия век, вдъхновено от италианския неореализъм и класическите холивудски филми. Това са и трите страсти, с които французите Марк Колин и Оливие Либо се захващат през 2004 година, за да ги обединят и създадат най-успешната френска музикална група - Nouvelle Vague. Съставките? Връхлитащата елегантност на боса нова, меланхоличните мелодии на ню уейва и сдържания подход на филмите от Новата вълна.
Тъй като и двамата са джаз-музиканти израснали с музиката на 70-те и 80-те години, решават да подберат любими техни песни от този период и да им направят кавъри с боса нова аранжименти. Концепцията на групата е да транспонира класически песни от периода и да помогне на публиката да преоткрие позабравени ню уейв парчета, като им предаде напълно ново, свежо и несъмнено модерно звучене. Изкуството да записваш кавъри е деликатно, но изпълненията на “Guns of Brixton”, “Dance With Me” и “Love Will Tear Us Apart” на Nouvelle Vague надминават популярността на оригиналите и са представени от групата в най-престижните концерти зали по света. Основен момент в концепцията на проекта е, че Nouvelle Vague нямат постоянен вокал. За групата пеят предимно жени, като задължително условие е изпълняващият песента, да не я е чувал преди това, за да може кавърът да има свое уникално звучене и да се различава от оригиналната версия. И резултатът е точно такъв - кавърите са неузнаваеми и звучат уникално, на практика като абсолютно нови песни.
Милионни продажби, хиляди разпродадени концерта по цял свят и страхотни женски вокали, които придават невероятен заряд на живите изпълнения на Nouvelle Vague: оригиналността на Камил, елегантността на Мелъни Пен, чувствителността на Фийби и лудостта на сцената на Нади Миранда докарват публиката до екстаз, където и да се появят. Шикозна естетика е добавена от Лизет и Марвена, които в момента придружават групата.
И ако първите три албума на групата се докосват повече до английския ню уейв и пост пънка, то последният им четвърти студиен албум “Couleurs sur Paris” (Цветовете на Париж), който се появи на пазара на 15 ноември, пресъздава френския ню уейв, които се разпространява из страната през 70 години и голяма част от следващото десетилетие.
За да отбележи тази “new wave made in France”, обичайната гама от женски вокали в този албум е далеч извън обичайните граници на групата и всяка песен е изпята от различен изпълнител от съвременната френска сцена, като Ванеса Паради, Оливия Руиз, Coeur de Pirate, Cocoon и др.
През 2005, техен кавър на песента „I Melt with You" е използван в саундтрака към филма „Mr. & Mrs. Smith”, както и „Анатомията на Грей”, а изпълнението им на парчето „Marian” на The Sisters of Mercy е използвано в четвъртия сезон на Nip/Tuck.
Музиката на Nouvelle Vague отдава почит към оригинала. Тя е начин по-младото поколение да има достъп до музика, сътворена от изпълнители, които имат 2 или 3 поколения разлика с оригинала. „Можем да кажем, че пънк и ню уейв музиката са за бунтарската музика през 80-те, както и боса новата в Бразилия през 50-ти и 60-те години – казва Оливие. - Тези две течения са се противопоставяли на установените норми. Музика, сътворена от хора, които искат да променят нещата в тяхното общество”.
 

По материали на БГ Саунд Стейдж

Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *