Хайку в Литва

|
От 30 септември до 5 октомври във Вилнюс и Друскининкай, Литва, се проведе двадесетото издание на фестивала на поезията „Поетическа есен в Друскининкай” съвместно с Петата конференция на Световната хайку асоциация. Темата на фестивала беше „Кратки поетически форми: хайку”. Основни организатори на фестивала бяха литовският поет Корнелиус Плателис и председателят на Световната хайку асоциация Баня Нацуиши (Япония).
Присъстваха 121 поети от 23 държави. Сред участниците личаха имената на Саюми Камакура, Бин Акио и Акира Такенами (Япония), Дмитрий Кудря, Наталия Леви, Наталия Седенкова и Александър Кудряшов (Русия), Олга Черних и Сергей Курбатов (Украйна), Анатолий Илюшчиц (Беларус), Пиетро Тартамела (Италия), Кери Кийс (САЩ), Док Дръмхелър (Нова Зеландия), Давид Родригес (Португалия), Дитмар Таухнер (Австрия), Драган Ристич (Сърбия), Сантош Кумар и Карунеш Кумар Аграуал (Индия), Хане Хансен (Дания), Примож Репар (Словения), Артурас Силанскас (Литва). България беше представена от Петър Чухов, член на Хайку клуб „София”, Хайку обществото на Америка и Световната хайку асоциация. Поетите имаха четения в Клуба на писателите и в катедралата „Св. Катерина” във Вилнюс, както и в залата на център „Дайнава” и пред музея в Друскининкай. Всяко стихотворение беше представено на оригиналния език, на английски и на литовски. В Друскининкай върху една ограда срещу хотелския комплекс, в който бяха настанени участниците, имаше изписани стихове от присъстващите поети.
В рамките на фестивала се проведе дискусия на тема „Кратките форми в източната и западната поезия”, а също и уроци по творческо писане с ученици от различни училища. Имаше и анонимен конкурс за хайку, както и конкурс за хайку, написано по време на фестивала. Беше представена и специално издадената за фестивала триезична антология с поезия на участниците, а също и антологии на литовското хайку и на хайку, посветено на Вилнюс. Рецензии за антологията на участниците, както и представяне на поезията на някои от тях, сред които и Петър Чухов, бяха публикувани в седмичника за култура „Литература и изкуство”.
Присъствието на многобройна, състояща се предимно от млади хора публика на четенията беше ясен знак, че поезията и в частност хайку се радва на добра популярност в Литва и това обяснява защо в тази малка държава е възможна организацията и провеждането на международен поетически фестивал от такъв мащаб, какъвто, уви, все още в България не съществува.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *