Хайку-спектакълът „Безопасни игли“ в Москва, Петър Чухов – с награди

|
На 29 септември поетът Петър Чухов и актрисата Мая Кисьова  представиха в Москва мултимедийния хайку-спектакъл „Безопасни игли / Safety Pins / Английские Булавки /  安全ピン  по покана на Организационния комитет на V Международен конкурс за хайку на руски език – haiku5.ru.

Поводът беше приятен и изненадващ - Петър Чухов бе отличен с 4 награди в конкурса, в който се състезаваха 2 270 хайку на творци от много страни. Той зае 3 място в раздел “сенрю”, стана призьор в раздели “традиционно хайку” и “съвременно хайку” и дипломант в раздел “сенрю”. 8-членното жури от авторитетни японисти и литератори отбеляза развитието на конкурса, растящото му художествено ниво и привличането на все повече участници от цял свят, които пишат хайку на руски език. Лауреатите бяха приветствани от съветника в Посолството на Япония в Русия г-н Йосуко Кусакабе от името на Московския отдел на Japan Foundation. Празничната атмосфера бе допълнена и от демонстрации на икебана.

Мултимедийният хайку-спектакъл „ Безопасни игли (рецензия) бе приет с голям интерес от аудиторията. Той се играе вече втори сезон като свободен проект под патронажа на Посолството на Япония в България, а за гостуването му в Москва помогнаха както усилията на организаторите на конкурса, известните руски хайджини Натали Леви и Дмитрий Кудря, така и екипът на Българския културен институт, начело с неговия директор г-жа Буряна Ангелакиева, които за броени дни, извън утвърдената месеци предварително своя официална програма, успяха да осигурят пътуването на Петър и Мая.

Сборникът с хайку „Безопасни игли“ на Петър Чухов, на основата на която е изграден спектакълът, излезе в началото на тази година в Ирландия, предстои издаването му в Русия и САЩ.

Поредното представяне на хайку-спектакъла „ Безопасни игли“ в София ще бъде на 15 октомври (понеделник) от 19 ч. в Театралната зала на СУ „Св. Климент Охридски“. 

Фото: Андрей Ларионов
А ето и наградените стихове на Петър Чухов:

3-то място в категория „сенрю“:

наконец-то
она делится хоть чем-то…
летний грипп

най-после
тя споделя нещо...
летен грип

Приз за най-добро хайку в категория „традиционно хайку“:

зимнее небо
целый лес
рождественских елей

зимно небе
цялата гора
в коледни елхи

Приз за най-добро хайку в категория „съвременно хайку“:

зимняя ночь
волчий вой
из детской книжки

зимна нощ
вой на вълк
от детската книжка

Диплом в категория „сенрю“:

полнолуние
вместе со мною не спит
моя язва

пълнолуние
будува с мен
и язвата

Резултатите от конкурса можете да намерите тук: http://haiku5.ru/


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *