“Хамлет” в Художествената академия

|
Фондация „Идея за театър” и Националната художествена академия представят "Хамлет" от Уилям Шекспир, постановка на Валерия Вълчева и Марий Росен.
Представленията ще се играят на 21, 22, 23, 25, 26, 27, 28, 29 септември от 20 ч. в Ателие 40 на Националната художествена академия.
Участват: Пламен Великов (Хамлет), Велислав Павлов (Клавдий), Юлиана Сайска (Гертруда), Андрония Попова-Рони (Офелия), Веселин Мезеклиев (Полоний), Пьотр Кшемински (Лаерт), Цветомира Даскалова (първи гробар), Явор Борисов (втори гробар), Бранко Вълчев (Хорацио), Никола Асенов и Георги Асенов.
Цени на билетите – 8 и 16 лв.
Билети ще се продават 2 часа преди представлението на място, като могат да се купят и за следващите дни.
Молбата на екипа е зрителите да бъдат поне 15 мин. по-рано, за да могат да се настанят удобно, тъй като 5 минути преди началото на представленията няма да се допускат закъснели.
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Столична програма "Култура" на Столична община.


 
„Човешкият ум смалява божествения модел на света до видими за него граници, в които обаче безграничността на духа се чувства на тясно. Това изначално противоречие в природата на човека го кара постоянно да строи модели и да ги разрушава, поставяйки ги под съмнение. „Хамлет” на Шекспир е като връх на планина, от която се виждат всички времена и посоки на тази трагичност.
Хамлет е творческата разрушителна сила, която разчиства до скелет прогнилата плът на времето, съмнявайки се дори в здравината на този скелет. Това е трагедията на младостта на границата на съзряването.”
Валерия Вълчева и Марий Росен
Съвременната световна практика за алтернативно ситуиране на изкуствата и смесването помежду им е недостатъчно използвана у нас. „Хамлет” в Националната художествена академия цели разместване и обогатяване в културната територия на столицата. В работните ателиета на НХА активната енергия на студенти от всички специалности се среща с търсенията на професионални актьори и режисьори, за да се стигне до истинска арт-провокация. Излизането на театъра от обичайната му сграда и превръщането на ателието в сцена провокира нов вид креативност и неочаквани изразни средства. Опитът на режисьорите Валерия Вълчева и Марий Росен и на актьорите от техния екип да създават спектакли в нетрадиционни пространства цели да помогне на студентите-художници да се впуснат в едно приключение, разрушаващо границите между изкуствата.
 
В битието си на автори-режисьори Валерия Вълчева и Марий Росен отдавна търсят пространства извън сградата – театър, които съдържат театъра в себе си и чакат да бъдат населени с него. За първи път двамата режисьори обединяват усилия в изоставената сграда на бившия Музей на революционното движение, обитавана от спомени за времето преди, когато е била дом. Пространството ги провокира да работят върху „Чайка” и „Вишнева градина” на А.П.Чехов. Относително самостоятелните им режисьорски работи се спояват в обща конструкция, която довежда до спектакъл със заглавие „200 000 години”, изигран само веднъж на 11 май 2006 година при неочакван интерес на публика от всякакви възрасти. Следващото пространство, провокирало двамата режисьори, е Параклисът в бившия царски дворец, който в момента е действаща изложбена зала в Националната художествена галерия. В това пространство, отдавна лишено от своя религиозен характер, през юли 2007 г. е осъществен проектът "Дълбоко високо", вдъхновен от творби на Артюр Рембо, Марк Шагал, Морис Метерлинк, Густав Климт, Иван Милев, Едвард Мунк, Гьорг Бюхнер и Вирджиния Уулф.
„Изваждането на театъра от неговото удобно съществуване в схемата „пасивен зрител и действащ актьор” събуди не само нашето въображение, но и сетивата на публиката, която сподели заедно с нас едно ново и вълнуващо усещане за живот. Този опит чакаше да бъде продължен” – споделят Валерия Вълчева и Марий Росен.
Продължението е „Хамлет” – проект на творчески съмишленици, приятели и млади ентусиасти.
 


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *