“Хвани огъня” – биографията на Боб Марли

|

Издателство „Махалото” представя на българската публика удивителната история на реге звездата Боб Марли в книгата "Хвани огъня" от Тимоти Уайт."Сдържан, потаен, горд и забавен, в тази книга Марли е пресъздаден като човек и престава да бъде само певецът-легенда с пронизващ поглед, умрял прекалено бързо и прекалено млад... Един от най-живите портрети на музикант, правен някога." – Кен Тъкър, „Найт Райдър Нюзпейпър”"Вероятно най-добрата биография, писана някога за популярен музикант." – „Сан Франциско Хроникъл”За книгата:

„Хвани огъня: Животът на Боб Марли” от Тимоти Уайт е най-уважаваната и популярна книга, посветена на реге културата и нейния най-велик син – Боб Марли. Претърпяла десетки издания на много езици, тя често е наричана „библия за регето” и „стандарт в писането на музикални биографии”, но истинската оценка за качествата й идва от многобройните читатели, които я определят като „задължителна” за всеки музикален фен. С тях се съгласява и академичната общност, когато „Хвани огъня” е включена в списъка с препоръчителна литература на престижния университет „Харвард.”Боб Марли – суперзвездата на регето и истинска културна икона – е световнопризната фигура както заради таланта му на музикант, така и заради неговото огромно социално и политическо влияние. Възхваляван от критиката и обожаван от почитателите си, хипнотизиращите му реге химни го превръщат в герой от митична величина, чийто ореол десетилетия след смъртта му продължава да вдъхновява и очарова. Но докато телата на зрителите пулсират в ритъма на регето, и при цялата слава на Марли, направо е удивително колко малко всъщност знаем за него – за тематичните послания в музиката му, за влиянието на ямайската култура върху нея и за ролята, която неговата растафарианска религия има във всичко това.„Хвани огъня” на Тимоти Уайт категорично е обявена за най-изчерпателната биография на реге иконата.Странният остров Ямайка с неговите магии, космически съвпадения и трагичен фатализъм е описан с талантлив и точен замах, напомнящ най-доброто от Габриел Гарсия Маркес. Авторът превръща текста в истинско пътешествие и ни повежда през криволичещите пътеки на вечното изкуство и неговите пророци – онези, притежаващи способността да възпеят радостите и скърбите си и да докоснат всяко сърце.В българското издание са включени над 100 архивни фотографии, кратка история на растафарианската религия и отделна глава за живота на император Хайле Селасие І.За автора:

Тимоти Уайт е журналист и дългогодишен главен редактор на музикалното списание „Билборд”, където пръв създава класация за реге албуми. Освен това той е популярен автор и в други престижни издания като „Ролинг Стоун” и„Ню Йорк Таймс”. Специфичният му стил разкрива безмерно разбиране, съпричастност и страст към музиката, а „Хвани огъня” събира в себе си целия му талант и отдаденост, превръщайки се в делото на живота му. Книгата е плод на многогодишен изследователски труд, лични разговори с Боб Марли и твърдата вяра, че понякога музиката наистина може да ни спаси.Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *