Хиляди танцуваха с Бренд Ню Хевис в НДК

|
За своя седми рожден ден радио Jazz FM направи подарък на феновете си на 17 септември. Kонцертът на смуут-джаз легендите Бренд Ню Хевис в зала 1 на НДК се превърна в събитието на годината в жанра, редом с шоуто на Куул енд дъ Генг през юни. След гостуването на една от бившите фронт-дами на групата Карлийн Андерсън преди две години (линк към ревюто), дойде ред и на законодателите на танцувалния куултемпо джаз да ни посетят.

Българската публика обича смуут и фънк-поп звездите, доказателство бе претъпканата зала 1 и приповдигнатото настроение преди концерта. А след толкова успешни подобни концерти (Мецофорте, Мейсио Паркър, Левъл 42 и т.н.) вече е неписано правило, че звезди от такъв калибър винаги ни подаряват незабравим купон.

За приповдигнатото настроение на прииждащата публика се погрижиха група „ТЕ” и Преслава Пейчева, с познатата доза смуут – фюжън. Преслава е красива жена с чудесни гласови качества и ако поработи малко над сценичното поведение, тандемът й с група „ТЕ” несъмнено ще се стане водещият акт в жанра у нас.

Българската публиката посрещна Бренд Ню Хевис с бурни овации и скандирания.
Основна заслуга малката ни страна да се превърне в така успешна дестинация за подобни концерти имат радио Jazz FM и Cantus Firmus, които продължават през годините да организират концерти с много професионализъм и вкус, но трябва да отдадем заслуженото и на публиката.
Всички гостуващи звезди остават очаровани от ентусиазма и топлото отношение на родните меломани и се отплащат с неповторими музикални подаръци.

Така направиха и Бренд Ню Хевис – в сърцето на рязкото есенно застудяване те разпалиха огнен дансинг от настроение, професионализъм и неустоим фънк – ритъм.

За съжаление осветлението на шоуто бе меко казано недомислено – прожекторите стигаха само до мониторите на артистите и когато те прекрачваха отвъд към ръба на сцената, за да общуват с публиката, се озоваваха в пълен мрак. Но това не попречи на ейсид джаз легендите да ни дарят с най-доброто от високо волтовото си изпълнение.

Основна заслуга за това бе на великолепната фронт-дама Н’Диа Девънпорт, която очарова всички със заразителния си ентусиазъм, танци и пластичност на сцената, както и с изключителното си пеене. Жена с необикновена харизма, Н’Диа показа перфектен баланс между опитен професионализъм и усмихната непринуденост и нарисува галопиращата диаграма на нашето настроение в музикалната вечер.

Освен че непрекъснато комуникираше с публиката и танцуваше неспирно, шоколадовата чаровница шедро демонстрираше своя богат и мощен соул вокал, като започна безкомпромисно с танцовите класики „Never Stop”, „Dream on Dreamer”, „Got to give”, „Sex God”.
Кавърът „Midnight at the Oasis” – един от най-известните хитове на групата вдигна публиката на крака и позволи на останалите членове на групата – основателят и басист Андрю Леви, китаристът Саймън Бартолюмю (които го раздаваха контраст – висок, черен мъжага, облечен в червено и нисък и чорлаво - рус британец, облечен в синьо), както и мини-брас секцията на бенда.
Последва великолепен кавър на баладата на Стиви Уондър (популяризирана от Майкъл Джексън) „I don`t know why I love you”.
Следващите няколко изпълнения поддържаха неустоим денс ритъм, докато Н’Деа изведе на сцената четиригодишния Момчил от публиката и побъбри с приказливия малчуган.

За десерт групата поднесе може би най-големия си хит – “You are the Universe”.
Концертът на Бренд Ню Хевис се нарежда сред най-добрите в жанра досега у нас. Групата показа нагледно на какво се дължи световната й слава и ние ще се радваме да ги посрещнем отново в оригиналния състав.Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *