Хорхе Струнц и Ардешир Фара идват у нас след Нова година

|
На 5 януари (понеделник) 2009 г., от 19:00ч. в Зала 1 на НДК специален гост на ежегодния Новогодишен музикален фестивал ще бъде виртуозният китарен дует Струнц и Фара.
Билетите за концерта вече са в продажба и са на цени от 20 до 120 лв.
За последните 20 години виртуозите на китарата Струнц и Фара са истински пионери в инструменталната музика, които импровизират в стиловете фламенко, етно джаз, латино и афро-латино. Музиката, която създават, е опияняваща и въздействаща, вдъхновена от националната култура и традиции на Средния Изток.

Хорхе Струнц е роден в Коста Рика, а Ардешир Фара - в Иран. Любовта към китарата и при двамата се зараджда от съвсем ранна детска възраст. Срещат се през 1979г. и решават да направят съвместен проект. Само година по-късно вече излиза първият им съвместен албум "Mosaico", издаден от собствения лейбъл на двамата музиканти "Selva Records". Албумът бързо печели вниманието на аудиторията и е номиниран за награда Грами за най-добър етно албум само няколко месеца след издаването си. Скоро Струнц и Фара привличат вниманието на Ричард Бок – много значима радио фигура в джаз средите – които помага на дуото да подпише договор с престижния лейбъл "Milestone".

От този момент талантливите китаристи правят множество записи, издават няколко албума заедно, в които канят за гост музиканти някои от най-добрите съвремени инструменталисти. Хорхе Струнц прави забележителна кариера и благодарение на партньорството си с Пако Де Лусия, когато замества великия Ал Ди Меола в The Guitar Trio.

Китарното дуо работи със Стинг в записите на албума му "The Living Sea: Soundtrack". Музиката, която двамата виртуози създават е ефирна, чувствена, леко мистична и изключително виртуозна. Най-впечатляващото в творчеството на Струнц и Фара е способността им да съчетават своята уникална техника на свирене със забележителни композиции, много емоционални изпълнения и завладяваща стойностна музика.

През годините на своята съвместна кариера Струнц и Фара издават заедно 17 албума, някои от които са истински шедьоври в историята на китарната музика. През 2006г. е издаден и последният албум на дуото "Jungle Guitars".
 

По материали на София Мюзик Ентърпрайсис
Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *