Художникът-номад Борислав Прангов: Пако Рабан е мой фен

|
Един непоправим скиталец - художникът Борислав Прангов - показа в родния си Казанлък съкровищата, които е трупал през своя 40-годишен живот и по време на пътешествията си из всички краища на земното кълбо. 33 картини маслена живопис показват как изглеждат Австралия, Полша, Белла Италия, Южна Африка, Столицата на света - Париж, Страната на баските, древните замъци на Германия, зелените поля на Ирландия...
Без да има диплом за професионален художник, Борислав рисува, откакто се помни. И го прави със страст и себеотдаване - като във всяка истинска любов. А това най-добре го усеща публиката, която харесва и купува неговите картини. Но сякаш най-важната школа по живопис за Прангов - това е неговият живот в Париж. Той пристига в културната столица на света през 1995 и има шанса самият Пако Рабан да хареса живописта му и да купи две негови маслени платна. Пет месеца по-късно Борис (какъвто е френският му артистичен псевдоним) открива първата си парижка изложба - в Латинския квартал, на левия бряг на Сена. Следват нови пътешествия - обратно до Южна Африка, до Навара - в сърцето на Пиренеите, до Испания, до Марсилия, до Германия и Ирландия... От 2001-ва година казанлъшкият художник живее постоянно в Париж. Зад гърба си той има вече 18 самостоятелни изложби, но страстта му към пътешествията и рисуването продължават да не му дават покой. "Всъщност, рисуването за мен е идеалното алиби, за да продължа да живея своя номадски живот", усмихва се Борислав.
Но казанлъчанинът е и човек на романтичните жестове - приходите от една изложба за Страната на баските той дарява в помощ на политическите затворници - баски, излежаващи присъди като "терористи".


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *