Художничката Красимира Колева: “Пьотр Кончаловски ме вдъхновява”

|
Галерия „Българка” в Бургас с уредник Мария Алексиева - художничка, отново изненада своята публика с нестандартна изложба, подредена от Красимира Колева. Непретенциозната покана уточняваше, че ще има среща с художничка, която рисува повече от 20 години без специална професионална подготовка. Това създава нагласи и очаквания за нещо различно, но експозицията на „Цар Симеон Първи”111 изненадва с необичайната техника на живописване.
„Масло като мозайка” - кратко и точно е определението на Мария Алексиева за тази техника на полагане на маслените бои върху платното.
Красимира Колева представя 12 картини-пейзажи и натюрморти. Пейзажите имат абстрактно звучене в най-точния смисъл на тези думи. (В разговор с именития ни художник Никола Манев преди време, беше ми споделил, че когато нещо е по-различно и не може да му се лепне някой от определените етикети, се казва, че е абстрактно изкуство.) Затова направих и по-горното уточнение.
Художничката много рано е избрала своя път в изкуството. Още съвсем малка рисува със замах в големите тефтери на баща си. И сега казва: ”Винаги съм смятала, че няма да се откажа от това” и спокойно обобщава „Намерих себе си.”
Работи прецизно. Първо скицира картината, оцветява и чак след това сяда пред платното. Обича топлата цветова гама. Червеният цвят в картините привлича художничката.

Една среща през 2000 г. поставя обрат в техниката й на рисуване. Срещата е с изкуството на известния руски художник модернист Пьотр Кончаловски (1876-1956г.) Попадат й книги с репродукции на негови картини, с фрагменти от тях, портретите на съпругата му и други картини. „Оттам дойде вдъхновението ми. Усетих как ръката ми сама се движи. Кончаловски е моят духовен водач. Улових ритъма на неговите платна, неговото полагане на мазките. Така намерих себе си” -сподели Красимира Колева.
Галерията на „Цар Симеон Първи” 111 в Бургас съвсем не е случаен избор за художничката. Има особен сантимент към това изложбено пространство. Тук се среща със Соня Диамандиева, за която казва, че е уникална жена, отдадена на семейството. Обединява ги любовта към изкуството.
Красимира Колева подчертава, че винаги е имала подкрепата на своите близки. И синът й, и дъщеря й по свой път и начин също проявяват интерес към изобразителното изкуство.
 

Радка БАЛЕВА
Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *