Художничката Mария Aлексиева „разказва 16 различни истории“ в залата на СБХ в Бургас

|
16 различни истории“, събрани в пано, дават име на първата самостоятелна изложба на Мария Алексиева, подредена в залата на СБХ на ул. „Александровска“ в Бургас. „Всяка картина си има история“ -споделя художничката. И в багри и бяло „разказва“ тези истории в 58 рисунки и живопис - сбор от стари и нови творби, рисувани специално за самостоятелната й изложба. А в тях има монолози, диалози,… тишина. Усещане за свят далеч от суетата и динамиката на всекидневието, за вглъбеност, за мека пастелност на посланието.

„Тези истории са далеч от шума и взаимните подвиквания, далеч от пазарския хумор… Тук е пространство, където властва тишината на иконата, усещане обгърнато от чистота-каза в словото си при откриването проф. Светозар Бенчев. Ненатрапчиво Мария Алексиева разкрива пред нас своя свят и при всяко действие малко по малко ние навлизаме в млечно сияние, от което пред нас изплуват елементи от икони, сакрални символи и персонажи. По убедителен и професионален начин, лишавайки картината от външни ефекти, Мария Алексиева защитава своята естетика. Този минималистичен подход е особено подчертан в новите творби на авторката, в които всичко излишно е спестено. Недокоснатото бяло не е само празно поле, останало незавършено, а е част от посланието в тях“ - подчерта художникът Светозар Бенчев. И допълни, че „в тази  изложба се усеща иконата в съвременен прочит-духовност, вяра, желание, стремеж, преклонение, смирение и надежда.“ Разказаните истории изискват внимание, за да разкрият своето  дълбоко лично послание и да ни направят съпричастни на една фина артистична чувствителност. В края на словото си професорът от НХА пожела на младата художничка „тихо и съсредоточено да търси своята изразност.“

Мария Алексиева е завършила  специалност „Иконопис“ към Богословския факултет на ВТУ „Св.св. Кирил и Методий" във Велико Търново през 2001 г. В творческата си биография е записала две изложби в Германия, участие в пето и шесто издание на биенале на малките форми в Плевен, представя свои картини в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуството в Габрово. Тази година за нея като творец е белязана с участието й в Национална изложба-биенале „Приятели на морето“ Бургас 2012, номинирана е за млад автор на името на Руси Стоянов. Води по европейски проект две школи по иконопис в Българово и Общински детски комплекс в Бургас. Пак тази година Мария Алексиева започна работа като уредник в ГХГ „Петко Задгорски“ и това й носи нови творчески импулси.

При откриването на изложбата „16 различни истории“  на Мария Алексиева, досегашният председател на СБХ  художникът Георги Динев представи  новия председател на Дружеството - художникът Митко Иванов.  Художникът определи изложбата на Мария Алексиева  като смела, свободна и ведра.

                                                                                                                                 Радка БАЛЕВАКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *