ХуЛитери разтърсиха Варна

|
Грандиозна културна програма поднесоха на варненци сайтът ХуЛите и галерия Актив Арт на 1 април, Деня на шегата.
Освен тържествената церемония от награждаването на победителите в двата конкурса – за фотография “Око за другите” и за поезия и проза “Очи за себе си”, посетителите в галерия Актив Арт имаха възможност да видят изложба на участващите снимки, видеоматериали, както и представянето на първия брой на новото месечно издание на Сдружение “Словото” за литература, наречено “Библиотека Графоман”. На събитието присъстваха фотографи, писатели, поети и почитатели от цялата страна.
Във фотоконкурса “Око за другите” голямата награда за професионалисти получи Любомир Бенковски. Специална награда в категория професионалисти получиха Красимир Делчев, Тодор Танчев и Радослав Петков. Голямата награда за любители получи Дорел Георгиев. Специална награда в същата категория получиха Ради Радев, Радослав Желев, Даниел Ефтимов и Дария Василева. На всички участници вконкурсите рекламно студио “Орка” осигури и компакт диск с всички конкурсни творби – фотографии, видеоклипове, разкази и стихове.
В конкурса за хумористична литература “Очи за себе си” победителите са следните: категория “Поезия” – Георги Проданов; категория “Поезия” Светломир Пенев. Останалите отличени можете да видите на сайта на конкурса. Всички номинирани произведения са издадени в специална антология, издание на Сдружение “Словото”.
Появи се и новото списание за литература (или по-точно “месечник за литературщини” както пише в него) “Библиотека Графоман”. Първият брой на изданието също беше представен във Варна от двама негови редактори – Светла Стайкова и Слави Георгиев. Преди това то беше грозно охулено от Мартин Митов, който не пропусна да направи връзка между изчезващите “високи” издания за култура и новопоявяващите се не толкова сериозни и възвишени издания, но търсени и желани от читателите. Слави Георгиев използва старата максима “Човек и добре да живее, прописва” за да обясни причината за появата на това списание, представи авторите и произведенията в него (които хич не са графомански!) и завърши словото си със заплаха към присъстващите: “Купувайте си “Библиотека Графоман”, защото може да се видите в някой от следващите броеве!”
Както си е по традиция тази първоаприлска сбирка завърши с още по-грандиозен купон, приключил в ранни зори.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *