Хумор и сатира в Народния театър “Иван Вазов”

|
“Лека нощ, Патриция” на Алдо де Бенедети е най-новата постановка на голямата сцена на Народния театър “Иван Вазов”.
Режисьор на комедията е Росица Обрешкова, а в главните роли са Надежда Иванова, Иван Юруков, Кръстю Лафазанов, Теодор Елмазов и Марта Кондова. Участва и голяма група студенти-второкурсници повечето от които определено са за масовка. Драматург на постановката е Светлана Панчева, музиката е на Румен Цонев, а хореограф - Татяна Соколова.
Сатирата на Алдо де Бенедети все още е жива и актуална (пиесата е писана през 1936 г.). Представлението е романтична комедия за любовта и за бляна за любов, за несбъднатата любов между жена от висшето общество и очарователен млад крадец. Също и за петрола, границите на арабските емирства и корупцията. В парадоксалните ситуации и комични недоразумения в елита на властта, в неразбориите между съпрузи и любовници, в забавния политически маскарад неочаквано проблясва сълзата на искреността. За малко. Като камък цопнал в блато, появата на крадеца (Иван Юруков) разбужда духовете, раздвижва застоялата вода, но постепенно всичко се връща на мястото си. И накрая главната героиня (в ролята Надя Иванова) чува от всички – съпруг, любовник, любим – “Лека нощ, Патриция!”, останала отново сама и в самота.
И като игра на актьорите, и като сценография и костюми (на Елена Иванова са), и като режисура постановката е много добра и си струва да се види. Особено изпъква Кръстю Лафазанов, но той и нищо да не прави пак е способен да предизвика смях у публиката. А в тази пиеса определено прави много. Актьорското присъствие на главната героиня е по-слабо, но тя пък е по-красива. Използвани са смело и всички технически възможности на голямата сцена на Народния театър. Макар, че според мен постановката не би загубила, ако се играе от по-камерен състав на по-камерна сцена. Масовката не пречи, но определено може и без нея.
Още снимки от постановката можете да видите в Галерия Словар.
Следващите представления на “Лека нощ, Патриция” са от 19 часа на Голяма сцена на 24 ноември (четвъртък) и на 30 ноември (сряда).


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *