(Х)амстердам – Жив музей: два погледа към едно събитие

|
(Х)амстердам: приказка за котки, хамстери, летящи къщи и колела // Амстердамски небивалици в центъра на София

1. (Х)амстердам: приказка за котки, хамстери, летящи къщи и колела

На 4 юни на улица „Иван Вазов” N3 се откри първият “Living museum” в България, който ни отвежда в (X)Амстердам.

Фотографиите на Васил Тучков в съучастие с Feelme crew, колелата, живите експонати с китари и диджериду (дълга тръба, която най-често се изработва от кората на евкалиптово дърво) ни пренасят в неповторимата атмосфера на холандската столица.

Като истински скуотъри* участниците в този пърформанс са заели строителната площадка на бъдещ ресторант като първа спирка на пътуващия музей. Прашна атмосфера, закътаните стаички с приглушена светлина и ароматни наргилета,стръмните стълби, които водят към малка стая със зайци,очароваха посетителите и ги пренесоха в един друг град и в различен, по-свободен начин на живот.

Границата между реалния свят и музея сякаш изчезна, както отбеляза и доц. Георги Лозанов, който откри събитието.Той сподели, че животът ни е превърнал в живи експонати-хамстери, които се движат безспирно и колкото повече се вглежда в този пърформанс и вниква в неговата различност, все повече се замисля за заека от „Алиса”, който постоянно си гледа часовника, в паника за да не закъснее, а Васил Тучков, създателят на този музей, е подранил със своята концепция.

Побързайте да посетите живия музей, който ще остане тук само три дни, за да вземете своята доза магия, преди да се е запътил към следващата си дестинация и преди летящата къща в сърцето на София да се е превърнала в обикновен ресторант. *скуотър-човек, който превзема празни сгради и територии-обезлюдени и често полусрутени къщи. Тези хора са алтернатива на днешното консуматорско общество и обикновено са поети, художници, музиканти, улични артисти. А мястото е не само техен дом, но и сцена за случване на изкуството.

 

Наталия Атанасова


Снимка @ Десислава Гичева


Снимка @ Десислава Гичева


Снимка @ Десислава Гичева


 

2. Амстердамски небивалици в центъра на София

Не знам какво са пушили създателите на инсталацията „(Х)амстердам”, но определено е било силно. И ако не сте пушили от същото, цялата идея може и да ви се стори доста странна. Но пък странното невинаги е нещо лошо. Във всички случаи е интересно и различно от това, с което сте свикнали.

Няколко думи за проекта: (Х)амстердам - Жив музей, фотографии и хайпър текст от Васил Тучков е първата тема на Living Museum. Идеята на този пулсиращ музей е да ви представи града – в случая Амстердам – такъв, какъвто е. Или пък такъв, какъвто авторите го виждат. Важното е, че го представя различно, оригинално и разчупено.

Каквито и да са първите ви асоциации, свързани с Амстердам, тази експозиция съдържа всичко, за което можете да се сетите. Плюс няколко неща, за които няма да се сетите.

Живи зайчета, стълби, наргилета, счупени велосипеди, силно гримирани дами, вживели се в ролята на проститутки, силно гримирани господа, които въртят пой или свирят на разни странни инструменти, китаристи, жонгльори, спални чували и много, много, много други неща. Плюс разни кратки текстчета, пръснати навсякъде, които да ви хвърлят в размисъл, ако пожелаете. Като лайтмотив през цялата инсталация се прокрадва идеята за Алисината Страна на чудесата, проницателно наречена Wonderland - трябва просто да следвате картите за игра, пръснати из залите.

И снимки, снимки, много снимки, грижливо подредени навсякъде. Те са нещото, което ще ви привлече, ако сте тръгнали на лов за конвенционално изкуство. Също и нещото, което най-неподправено и нетеатрално успява да предаде амстердамските образи.

(Х)амстердам е (Х)аос и (Х)алюцинация. (Х)амстердам е цветно кълбо от образи и емоции, което не спира да се движи и пулсира. Ще се запитате дали пък всичко не е в главата ви. Да. Обаче е и в главите на създателите. А усещането за споделяне е хубаво.

Хамстердам ни е дошъл на крака и можете да го видите на ул. „Иван Вазов” №3. Ще влезете в нещо, което по никакъв начин не прилича на галерия, а по-скоро на полусрутена и недостроена сграда - с висящи жици, прах, дупки по стените и строителни скелета навсякъде. Не се учудвайте, ако на излизане сте потънали в прахоляк. (Х)амстердам обаче ви предоставя любопитната възможност да го откриете сами, завирайки се из тунели, стълбища и подземия - един малък лабиринт.

Оставете се да ви провокират. Откривателствайте. И ги попитайте какво са пушили.

 

Десислава Гичева


Снимка @ Десислава Гичева


Снимка @ Десислава Гичева


Снимка @ Десислава ГичеваКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *