“Цигулката в киното” – филмови мелодии във Варна

|

Чавдар ВълковНа 9 май от 19 часа Симфоничният оркестър на Държавна опера - Варна под диригентството на Григор Паликаров, с вълшебната цигулка на Чавдар Вълков и с участието на пианистката Магдалена Начева, ще изпълни музикални хитове от филмите „Червената цигулка”, „Ангели и демони”, „Кръстникът”, „Гладиаторът”, Маската на Зоро” и др. Неслучайно тъкмо на 9 май - Денят на Европа и победата над фашизма, както и по повод 70-годишнината от спасяването на българските евреи, в концерта ще прозвучи и известната мелодия от отличения със 7 награди ОСКАР филм на Стивън Спилбърг „Списъкът на Шиндлер”, разказващ за бизнесмена Оскар Шиндлер, спасил живота на над 1000 евреи по време на Втората световна война.


През  миналия век филмовата музика се превърна в отделен жанр, който някои познавачи определят като „съвременна класика”. Създадена най-често за голям симфоничен оркестър (задължително за високобюджетните филми) като неизменна част от големи холивудски или европейски продукции, написана от известни композитори като Нино Рота, Енио Мориконе, Майкъл Джакино, Ханс Цимер, Найджъл Хес, Джон Уйлямс, тя допринася за големия успех и популярност на лентите и е отличена с десетки награди "Оскар", "Златен глобус", "Грами" и др.

Характерната мелодия, обобщаваща филмовите послания, музикалните теми и саундракът към известните заглавия носят естетическо удоволствие не само на почитателите на киното. Нерядко музиката предизвиква и интереса към филмовата творба, като носител на концентрираната идея, чувство и атмосфера на лентата.

Продукцията „Цигулката в киното”  е с осигурени права върху нотния материал и събира музика от филмите „Червената цигулка“, „Списъкът на Шиндлер”,  „Кръстникът”, „Дами в лилаво”, „Гладиатор”,  „Хари Потър”, „Мисията невъзможна”, „Карибски пирати” и др., в която музикалното изпълнение е подсилено с кадри от самите киноленти (с участието на екип мултимедия).

Програмата е насочена към  широка аудитория, с интереси в областта на киното, както и такава с чисто музикална нагласа. Цигулката като най-популярният инструмент, включен в оркестъра, се превръща в събирателен център на програмата.

Чавдар Вълков  e роден на 12.08.1973 г. в Плевен. Започва музикалното си образование на 6- годишна възраст. През 1992 г. завършва СМУ “П. Пипков” в Плевен със специалност цигулка, като основна роля в неговото развитие има педагогът Йовка Йорданова. През ученическите години участва в майсторските класове на проф. Ифра Нийман (1991) и Ваня Миланова. През същата година е приет в ДМА „П. Владигеров” в София, инструментален факултет със специалност цигулка. Завършва висшето си образование през 1996 г. в класа на проф. Е. М. Попова. В периода 1996-2003 г. работи в Плевенска филхармония, а в периода 2000-2003 г. става помощник-концертмайстор на оркестъра. През 2002 г. създава и менажира камерен оркестър “Студио Примо”, на който също така е музикален директор и концертмайстор. На следващата година е асистент-мениджър на оркестъра на Васко Василев и Памела Никълсън “Voodoo orchestra” който участва в благотворителния концерт на 26.09.2003 в Royall Albert Hall - Лондон, заедно с Дзукеро, Сара Брайтмън, Омар Фарух и много други звезди на световния шоу-бизнес. От 1998 г. участва в европейските и световни турнета на New York Harlem Theatre с операта “Порги и Бес”, а от 2004 г. става и концертмайстор на продукцията. През 2005 г. е отново асистент-мениджър на оркестъра на Васко Василев, този път носещ името „Super orchestra girls”, в най-новият проект на виртуоза, Памела Никълсън и Класик ФМ с който направи поредица от концерти в България – София, Пловдив, Варна, Русе и Плевен. Като концертмайстор на Камерен оркестър „Студио Примо” участва във всички значими музикални фестивали в България - Новогодишен музикален фестивал, Салон на изкуствата, Аполония, Европейски музикален фестивал, Лауреатски дни Катя Попова. От 2010 г. работи съвместно с испанската импресарска агенция Powerstring Media Music за реализацията на звукозаписни проекти за Западна Европа и Америка.

По материали на Държавна опера - Варна Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *