“Чамбао” изпратиха лятото в деня на есенното равноденствие

|
На 23 септември в зала 1 на НДК испанската формация "Чамбао" зарадва почитателите на латино-музиката с два часа специфично фламенко.
Около 4000 души посрещнаха възторжено появата на сцена на дребничката солистка Мария дел Мар Родригес - "Ла Мари" и скоро след началото на концерта повечето от тях бяха станали от местата си и танцуваха под звуците на огнените ритми. Заради вокалистката, която е и композитор на музиката на "Чамбао", сцената бе покрита със специална настилка, тъй като тя винаги пее боса, защото така се чувства като у дома си. Ла Мари, която говори само испански, се беше подготвила и с няколко реплики на български.
Групата представи своя специфичен стил, наречен "фламенко чил-аут". "Това не е чисто фламенко, това е чисто Чамбао - заявява триото от Малага. - Това е изцяло нова визия, нова посока и начин да направим фламенкото по-близо и достъпно за повече хора". Използавайки целия потенциал и богатство на фламенкото, формацията създава собствената си музика, пречупвайки някои от най-големите фламенко класики като "Volando voy", "Como el agua" на Камарон, или "Tu frialdad" на Триана, както и румба и традиционни карнавални песни, през звуците на електронната музика.
Много впечатляващо беше изпълнението на перкусионистите, които използваха специфични ударни инструменти, върху които бяха седнали, и буквално взривиха сетивата на публиката с неописуемото си изпълнение. След близо два часа музика и три биса, концертът завърши с изпълнение на Ла Мари под звуците на акустична китара, много танци и аплодисменти. На финала музикантите от групата качиха на сцената част от най-запалените си почитателки и ги включиха в купона. "Чамбао" изпълниха парчета от албумите си "Flamenco Chill", "Endorfinas en la Mente", както и от най-новата си продукция "Pokito a Poko", от която е и едноименният летен хит.
"Чамбао", които пристигнаха в България по покана на агенция "Прима" и Nescafe Frappe, със специалната подкрепа на Посолството на Кралство Испания в България, останаха на наша територия буквално за часове и не успяха да натрупат впечатления от страната ни, но след срещата с публиката на концерта снощи, казаха, че искат да се върнат догодина и да направят концерт на българското Черноморие.
След концерта в София групата продължава фламенко фиестата в Лондон, Брайтън и Бристол.
През месец октомври Ла Мари ще издаде първата си книга, в която описва личните си преживявания и борбата с рака на гърдата. В Испания книгата се очаква с огромен интерес. Съвсем наскоро тя записа и романтичен дует с Рики Мартин. Песента се нарича "Tu Recuerdo" и ще влезе в компилацията на Рики Мартин - MTV Unplugged.
Формацията се "ражда" през лятото на 2001 година в Малага, в известната в Андалусия "La Noche de San Juan" ("Нощта на Сан Хуан"). Това е символното просрещане на лятото, когато хората от тази най-южна част на Испания изграждат покривни конструкции от различни материали – от дърво до палмови клонки, които предпазват от слънце, вятър и летни дъждове. Когато преди повече от 10 години във втората част на компилацията "Кафе дел Мар" излиза чил аут версията на румбата на Пако Де Лусия "Еntre dos aquas", едва ли някой е можел да предположи, че този музикална формула ще се развие в самостоятелен музикален стил.
Идеята за развитието на фламенкото в тази посока идва от Хенрик Таккенберг, когато случайно чува Еди, Дани и Мари да свирят на плажа в Малага и им предлага да включи електронни елементи към нея. Хенрик е роден в Дания, но израства в Колумбия, а по-късно специализира композиране на филмова музика в Лондон. Това е един рисков експеримент, който резултатира в издаването на двойната компилация – "Фламенко Чил" през 2002 година. Зад албума застава музикалният гигант Сони. Сред останалите имена са музиканти, както от фламенко сцената, така и от сферата на електронната музика – Хауи Би, Висенте Амиго, Хусе Луис Енсинас и много други. "Чамбао" са единствената група в компилацията, представена с 6 самостоятелни парчета и 2 ремикса. Дискът е издаден в 9 страни, включително Великобритания и Щатите, регистрирайки продажби от над 90 000 копия. Всички започват да говорят за "фламенко чил" и да го асоциират с триото от Малага.
Доказателство, че новата формула работи добре, е решението на Сони да издадат втора част на компилацията. "Чамбао" не участват в нея, защото музикалната компания застава зад подготовката и работата по техен самостоятелен албум. През 2003 година излиза дебютният "Endorfinas en la mente", с който групата постига международна известност. Част от техните композиции влизат в сборния диск "MTV Lounge vol. 3", заедно с Лефтфийд, Моби и Moлоко.
"Чамбао" са носители награда за Най-Добра Музикална Иновация и имат издадени общо 3 албума "Flamenco Chill" (2002), "Endorfinas en la Mente" (2003) и "Pokito a Poko" (2005).Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *