Честване на Валери Попова в Операта

|
На 12 януари 2006 година от 18.00 часа на сцената на Националната опера и балет – София ще се състои гала концерт, посветен на 60 годишнината от рождението на голямата оперна певица Валери Попова.
Нейната дъщеря Александрина Пендачанска е подбрала своите изпълнения измежду коронните роли на Валери Попова – ролите, с които публиката я запомни и с които в своя кратък земен път тя остана завинаги в сърцата на своите верни почитатели. За нас остава успокоението, че освен своето ярко присъствие в българското и световното оперно изкуство, тя има своето продължение в лицето на Александрина, на която даде началния старт, за да достигне до най-големите световни оперни върхове.
В концерта ще участват още: солистите Ана Гемеджиева, Анита Дафинска, Елена Стоянова, Божидар Василев, Костадин Андреев, Стоян Блабанов, хор и оркестър на Националната опера и балет. Ще дирижират Борис Хинчев, Борислав Иванов, Михаил Ангелов.
Световната музикална критика определя Валери Попова като
“изключително белкантово откритие”. Един италиански критик пише: “Това е овладян до съвършенство музикален инструмент, превърнат от душевността на певицата в одухотворен, добър дух”.
Валери Попова е израснала в музикантско семейство – баща и Саша Попов е бележит цигулков виртуоз и световноизвестен диригент, а майка и - утвърдена пианистка и клавирен педагог. Това предопределя съдбата и на музикант – от малка учи цигулка. Вокалните и заложби откриват още в Музикалното училище. В Българската държавна консерватория постъпва в класа на проф. Христо Бръмбаров и още от самото начало дава заявка за една успешна певческа кариера. Като студентка печели редица награди от национални и международни вокални конкурси – Първа награда на общобългарското състезание за певци и инструменталисти, Награда от “Пражка пролет”, Хертогенбош и Вервие. Сред седемте най-високи отличия Валери Попова цени най-много наградите от Международния певчески конкурс в Париж и от Международния конкурс за млади оперни певци в София.
След дипломирането си постъпва като солистка в Пловдивската опера. Нейната ярка индивидуалност привлича вниманието на ръководството на Софийската опера и тя е поканена като щатен солист. На сцената на Софийската опера тя прави едни от най-хубавите си роли: Виолета от “Травиата”, Джилда от “Риголето” на Верди, Маргарита от “Мефисто” на Бойто и “Фауст” на Гуно, също така главните сопранови роли от “Сватбата на Фигаро” и “Дон Жуан” от Моцарт. Гастролира с голям успех във Франция – най-вече в Парижката Гран Опера в оперите на Пучини “Тоска”, “Манон Леско”, “Мадам Бътерфлай” и “Турандот”.
Дебютът и в “Ла Скала” е през 1985 година в ролята на Лиу от “Турандот” – партнират и Ева Мартон в ролята на Турандот и Никола Мартинучи – Калаф. През същия месец януари Валери Попова изпълнява ролята на Чо Чо сан от “Мадам Бътерфлай” под диригентството на Лорин Маазел, който я кани за световната премиера на операта “Един приятел” на Лучано Берио в няколко последователни представления.
Перспективата за изключителната певица с топъл и богат глас и красива изящна външност е една бляскава и добре програмирана във времето кариера. Подписани са много договори за Париж, Милано, Хамбург и Токио, но се налага този неспирен възход да бъде прекъснат от коварната болест. Преди да се сбогува окончетелно със сцената Валери Попова участва в “Реквием” на Верди и Моцарт и в концерти със своята дъщеря Александрина Пендачанска.
Докоснала се до майсторството на най-добрите педагози, диригенти и музиканти, самата тя перфектна в чисто музикалната интерпретация и овладяла до съвършенство вокалните си умения, Валери Попова до последния си дъх преподаваше на младите певци своята мъдрост и знания.
 

по материали на Софийска операКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *