Четвъртото издание на фестивала Джаз+ обещава висока класа

|
По традиция през месец май ще се проведе ежегодният фестивал "Джаз Плюс". В тазгодишното издание ще участват с концерти в периода 15 – 19 май в зала 1 на НДК и зала "България" изявени артисти от Норвегия, Франция, Германия, Италия, Куба, Венецуела, САЩ, Белгия.
Влюбените в джаза ще имат за първи път възможността да видят отдавнашната мечта на поколения - саксофониста Йан Гарбарек и неговия квартет със специалното участие на барабаниста Маню Каче; пианиста на покойния Ибраим Ферер - Роберто Фонсека и неговата афро-кубинска група; прекрасното средиземноморско трио "Алборан"; както и лудия ритъм на любимия перкусионист на Лил Луи Вега от Masters At Work, Луисито Кинтеро.
 
Откриването на фестивала на 15 май в зала 1 на НДК от 19 часа ще направи квартетът на Йан Гарбарек със специалното участие на Маню Каче. Йан Гарбарек едва ли има нужда от специално представяне. Веднъж чул ясния му тон, специфичен и чист, роден от съчетаването на "севера и природата, на песента и тайнствеността", човек трудно го забравя. На сцената на зала 1 той ще се представи с пианиста Райнер Брюнингхаус, басиста Юри Даниел и барабаниста Маню Каче.
 
По традиция една от вечерите на фестивала Джаз + е посветена на пиано триото. Тази година на 17 май в зала България от 20 часа ще гостува оригиналното пиано трио от Италия, наречено "Алборан". Алборан се нарича входът към Средиземно море, водната връзка между Африка и Европа. Това място събира в себе с и различните традиции, обичаи и звуци, за да ги превърне в едно. Това е място, което винаги е привличало и ще привлича с богатството на музикалните си приказки. Алборан е името, което избират тримата италиански артисти – Паоло Палиага - пиано, Дино Контенти - контрабас и Джиджи Биолкати - ударни, за да обозначат средиземноморската посока на своите музикални търсения. Това са трима музиканти, които имат оригинален и непреднамерен подход към импровизираната музика. Те предлагат изцяло свои композиции, дело на пианиста Паоло Палиага и аранжирани с активното участие на останалите двама. С подчертан акцент върху акустичното звучене, музикантите работят върху красивите мелодични линии, взаимното проникване между стиловете и различните културни традиции.
 
Друг акцент на фестивала е пианистът от "Буена виста сосиал клуб", Роберто Фонсека и неговата афро-кубинска група. На 18 май от 20 часа на сцената на зала "България" те ще представят проекта си Zamazu, в който съжителстват в хармония джаз, класика, афро-кубински влияния и традиционна кубинска музика. Освен надарен музикант, Роберто Фонсека е и ненадминат шоумен – всяко негово изпълнение на сцената остава в съзнанието на зрителите. Не случайно в критическите статии за концертите на Ибраим Ферер най-много се говори за таланта на Роберто, който не на последно място държи да изглежда неустоимо.
 
Фестивалът Джаз + 2008 ще завърши на 19 май в голямата зала на Парти Център 4-ти км с Луисито Кинтеро - лудият латино перкусионист, чийто покровител е не кой да е, а Луи Вега от Masters At Work.
 
Организаторите от Джаз + съобщават, че при представяне на билет до края на април от концерта на Ди Ди Бриджуотър – Red Earth. A Malian Journey – 18 март 2008, в Дюкян Меломан приносителят ще получи отстъпка в размер на 5 лв. при закупуване на билет за концерт от програмата на Джаз Плюс Фестивал`08.
 
Предварителната програмата на фестивала и информацията за гостуващите артисти са публикувани на адрес http://fest08.jazz-plus.com
 

По материали на Джаз +Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *