Четиво за лятото – препоръчано от Колибри

|
Лято е, мирише на море, планина, село... въобще почивка! Има ли някой, който не асоциира почивката с книга? Ако сте от тези, които слагат в куфара равно количества дрехи и книги, ето какво ви препоръчва едно от най-обичаните български издателства:

knigazabaltimorovi3Книга за Балтиморови” от Жоел Дикер. Защото е съвременна притча за порастването, страховете, любовите, приятелствата, успехите, провалите. Разказана по лек и в същото време много сериозен начин историята за братовечдите Балтиморови ще ви владее дълго след като сте затворили и последната страница на иначе дебелата книга. Авторът й  Жоел Дикер е само на 31 години, но вече нашумя с „Истината за случая Хари Куеберт”, от която има продадени милиони копия по цял свят.

Cover-Byalo-sladkoБяло сладко” от Димитър Шумналиев. Най-сетивният и чувствен български роман, писан в последните години и разказващ колкото за учението на Дънов, толкова и за нашето сиротно настояще без светлина, без дух, без надежда. Историята се разпростира широко в едно цяло столетие като в нея се срещат личности от ранга на цар Борис III и Георги Димитров. На фона на големи исторически/политически събития се разказват паралелно две лични истории – на стенографката на Учителя Дънов – Руска, и на един изстрадал журналист от нашето съвремие, и двамта борещи се с демоните вътре в тях и желанието за повече истина и светлина.

zavihrqne2Завихряне”  от Вера Петрова. Книга пътуване, книга мехлем, книга мантра, която можете да си препрочитате, когато имате нужда от успокоение и глътка духовност. Героите на Вера Петрова са толкова истински, толкова мъдри, толкова необикновени! Щастлив е всеки, който ги срещне, дали задочно чрез емоционалното перо на авторката, или наживо – някъде из континентите. Населяват места с пирамиди, древни цивилизации, чист въздух и вкусна храна, без суета, без интернет, без предразсъдъци, без страхове.

Перлите на Ади Ландау” от Соня Тодорова. Удивителен дебют в жанра на романа на една симпатична майка на две деца, която е еднакво добра в правенето на морковен пай и в анализите на исторически събития от човешка гледна точка. Историята проследява маршрутът на чифт перлени обици, които имат смелостта да се разхождат из Европа в последните няколко века, сменяйки не само собствениците си, но и разделяйки се помежду си. Дали ще се съберат отново и на чии уши ще грейне щастието на случайно откритата любов?!

pytuvvminidrnov3Пътуване в миналото и други новели” от Стефан Цвайг. Винаги е време за малко класика. В случая ви предлагаме модерна класика с високо качество и подходяща за пътуване. Не само като тема, но и като нагласа към битието. А сюжетите се въртят около теми като страстна, но непозволена любов, шанс за кариерно израстване отвъд Океана, нови срещи, и как сенките на миналото надвисват застрашително над крехкото щастие. В цялостния си вид новелата „Пътуване в миналото“ е издадена за първи път през 1987 г. в Германия, а преводът ѝ във Франция предизвиква истински фурор. Сюжетът служи за основа на филма „Обещание“ (2013) на френския режисьор Патрис Льоконт.

Никога повече гладни” от Дейвид Лудвиг. Една здравна книга с революционна теория за храненето, която може да промени живота ви или поне чувството ви за вина ;) Основната теза, базирана на дългодишни изследвания се върти колко идеята да не броим калориите, които приемаме чрез храната, а да мислим как да нахраним ефективно мастните си клетки. Бонусът в книгата са рецептите и предписанията какво да си поръчаме в ресторант, когато сме на режим.

ОЧАКВАЙТЕ ПРЕЗ АВГУСТ:

chervoschar3„Черво с чар. Истината за един дълго пренебрегван орган” от Джулия Ендерс - Истината за един пренебрегван орган. Международен бестселър на медицинска тематика, но написна за лаици, тя насочва прожекторите към последните научни изследвания на храносмилателния тракт. Червата, един дълго пренебрегван орган, са ключът към тялото и мозъка. Те са в основата на същността ни; eдно умно програмирано, чувствително създание, което предано и отговорно е ангажирано със здравето и емоционалния ни свят.  Достъпно и очарователно книгата предоставя знание, чрез което по-лесно да намерим пътя към хармонията между тялото и духа.

mamaismnazh3Мама и смисълът на живота” от Ървин Ялом. Чрез шест вълнуващи истории, извлечени от клиничния му опит, д-р Ялом отново ни потапя в тайните на срещата между пациент и психотерапевт и с изящния си стил изпитва границите между документалистика и белетристика. Героите му плуват  в замъглените си сънища, минават през отчаянието и страховете си, през скръбта, властта на любовта, копнежа по взаимност, за да се изправят пред извечните въпроси на живота: за самотата и смъртта, за свободата и смисъла на съществуването. Това пътешествие  към самопознанието и трансформацията, в което деликатно е поканен и читателят, осветява уникалния потенциал на всяко човешко взаимоотношение.

bavnaangeli3Бавачката на ангели” от Камила Лекберг. Любимката на почитателите на криминалния жанр, шведската принцеса на трилъра ни поднася поредната си изненада. През 1908 г. арестуват „бавачката на ангели”, която убива поверените й нежелани от родителите си деца, превръщайки ги в ангели. Бавачката и мъжа й са екзекутирани, оцелява само истинската им дъщеря Дагмар.

prolnavarvarite3Пролетта на варварите” от Йонас Люшер. Напрегнато действие, незабравими картини, изящен език, блестящо чувство за хумор – какво повече може да иска човек от един роман! Дебютната творба на Люшер, която се цели право в сърцето на проблемите на съвременното общество.  Дяволски актуална антиутиопия, която заплашва да се превърне в реалност. Основаната идея на Люшер се върти около въпроса колко тънка е защитната броня на цивилизацията и как днес в процеса на глобализацията никой не може да бъде изключен от кризата, която само привидно засяга единствено другите. Притеснително пророческа книга.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *