Четирите жени и Шоколадът

|
"Шокомания" е единственото ново представление за "Сцена на IV етаж" за сезон 2005/2006 на Народен театър "Иван Вазов".
Пиесата е поставена от младия режисьор Антон Угринов и премиерата й ще бъде на 14 октомври. Автор е белгийският драматург от най-младото поколение Филип Блазбанд.
Типичната игровост в зададената ситуация на психоаналитичен сеанс показва образ на фрагментирания съвременен човек. Четири жени са зависими от шоколада и три от тях - Мариел, Елоди и Лилиан, напълно различни като социален статус, начин на мислене, стремежи и интелект, твърдят, че искат да се откажат от сладкото изкушение. За целта се записват на групов сеанс при психоаналитичка. Но дали наистина искат да се откажат, както се крие зад тяхната зависимост и какво се получава, когато терапевтичният сеанс се обърне и ролите се разменят? Шоколадът тук е повече от главен герой, той е едновременно приятел, любовник, съветник, уют. Той винаги е на разположение и няма недостатъци. Зад консистенцията от захар, какао и мляко се крие цяла вселена от светове, в които можем да се гмурнем, отхапем ли едно кафяво блокче.
Пиесата оставя впечатление на лека незавършеност, при все че играта на актрисите Добринка Станкова, Милена Атанасова, Карла Рахал и Жорета Николова е великолепна. Музикалните композиции на Асен Аврамов са перфектно подбрани за максимален ефект върху възприятията на зрителите. В уютното пространство на "Сцена на IV етаж" сериозните теми и идеи в представлението се смесват с бликаща ирония и елементи от театъра на абсурда, при които публиката ту се залива от смях, ту се смълчава, умислена. Прави впечатление разчупения език, който е достатъчно жив и гъвкав, без да стига до крайности и вулгарност, благодарение на майсторските превод и драматургия на Светлана Панчева.
Дали Филип Блазбанд си е поставил амбициозната задача да надникне и да порагледа любопитно света на съвременната жена или чрез четирите жени и техния партньор - шоколада, иска да прошепне нещо за модерния човек, можете да разберете с "Шокомания". Да ви е сладко!


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *