Чехи по чехли (пък и не само) четат разказите на Георги Господинов

|
Сборникът с разкази на Георги Господинов „И други истории“ излезе на чешки език под заглавието „Гаустин или Човекът с многото имена“.
Книгата се публикува в едно от най-големите пражки издателства „Лидове новини“ в превод на Ивана Сръбкова. Премиерата се състоя на 19 май в известното Литературно кафене на улица „Tynska“ до едноименната катедрала на Староместкия площад. В препълнения му салон разказите бяха четени от актьорите Пшемисъл Рут, Маркета Потужакова и Боживой Навратил - едни от най-популярните имена на чешкото кино и театър. Съорганизатор на представянето беше Българският културен институт в Прага. Статистиката сочи, че това е първата българска художествена книга, която излиза на чешки от седем години насам.
„Гаустин или Човекът с многото имена“ имаше и обсъждане със студентите по славистика от Карловия университет.
Разказите на Господинов излязоха на френски през миналата година, а в края на тази година предстои премиерата им на немски във Виена.
Допълнително се очаква всеки момент да излезе на английски „Естествен роман“.
С което един от най-известните съвременни български автори се превръща и в най-превеждания... Пожелаваме още много преводи и издания на Георги Господинов!
 

СловесаКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *