Чехов през погледа на Теди Москов

|
На 6 октомври в Народния театър бе предпремиерното представление на най-новата постановка на ексцентртичния Теди Москов - пиесата “Пушката ще гръмне след антракта (спектакъл без антракт)” по мотиви от Чехов.
Обстоятелството, че това е първото представление на Москов за Народния театър, ни най-малко не намалява блясъка му, защото екипът се е справил перфектно със задачата си. Сложната сценография и разчупеният характер на сценичната композиция (самата сцена бе метафоризирана като грамофонна плоча) поставят редица подводни камъни пред реализацията на режисьорските идеи, ала крайният резултат е една зашеметяваща симфония от зрелищни картини, подкрепена с характерните за Москов аудио-визуални похвати. Преходите между отделните сцени допълваха музикалната идея, концептуализираща спектакъла - тъжното и смешното се символизираха от черно-белите клавиши на пианото от основния декор, по които свиреха пръстите на музикант, прожектирани на видеостената. Актьорският състав се справи блестящо с нелеките си задачи, особено като се има предвид, че всеки от екипа трябваше да се превъплъти в множество образи с равнопоставено значение за постановката. Захари Бахаров, Валентин Ганев, Радена Вълканова, Валери Йорданов и изключителната Мария Каварджикова отново демонстрираха класа и умения да интерпретират както класически драматургични персонажи, така и епизодични, откровено принадлежащи към арсенала на театъра на абсурда герои. Гласът на Антон Павлович Чехов се намесваше в сцените - в тази “роля” чухме Руси Чанев, а епизодичната появява на тъмнокожия Алфредо Торес, познат повече като един от най-добрите салса танцьори у нас, предизвика бурни аплодисменти в залата.
За основа на спектакъла са използвани разказите “Йонич”, “Шега”, “Дъщеря на Албион” и “Драма”, както и елементи от пиесите “Любовна песен”, “Предложение”, “Трагик по неволя”, “Три сестри” и “Чайка”. “Чехов е любимият ми автор, споделя Теди Москов. В него ме привличат както съзерцателността и копнежът, така и безнадеждността на живота, която ние със злоба, доброта или пиянство се опитваме да изтикаме на заден план.” Режисьорът сподели още, че иска да запали интереса на младото поколение към руския класик със своя смешно-тъжен спектакъл. Типично в негов стил, той е забъркал един постмодерен коктейл от фарс, ирония, пародия и сарказъм, в който христоматийните текстове на Чехов съжителстват с театъра на гротеската и абсурда и смехът често се трансформира в ключовия за руската литературна традиция “смях през сълзи”. Атмосферата е едновременно чеховска и тедимосковска, а под привидно забавните случки и ситуации се крие дълбока екзистенциална проблематика, която зазвучава все по-могъщо в хода на представлението, за да достигне до разтърсващ и емоционален финал.
Премиерата на "Пушката ще гръмне след антракта" е на 7 актомври, а след това представленията можете да гледате на 14, 20 и 26 октомври.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *