Чешката поетеса Тереза Рийдълбаухова представи първата си книга на български език

|
Представянето на стихосбирката „Една дълга нощ в Бискупов” на чешката поетеса Тереза Рийдълбаухова се състоя в галерия „Снежана” на 5 април. Самата стихосбирка излиза за първи път в Чехия през 2005 г., а а българският превод е дело на Димана Иванова - два пъти носител на наградата за млади преводачи от чешки език на конкурса „По стъпките на Григор Ленков“.

Издателката на „Жанет 45” Божана Апостолова определи авторката като „висока топка”, защото според нея трябва да си голям познавач, за да избереш тази различна поезия, определяна още от чешките критици като постмодернистична и дори сюрреалистична. В нея читателят може да долови дори връщане към Шекспировите сонети. Впечатленията си за самите стихотворения сподели и литературният критик Миглена Николчина. „Това е не просто сборник от стихове, а една цялостна книга. Книга за една липса на другия.” Тя е разделена на 3 части: „В очакване на дългата нощ”, „Една дълга нощ в Бискупов” и „Сън за дългата нощ”.

Тереза Рийдълбаухова е известна в своята страна и с Литературния салон, който създава в дома си на Лоретанския площад през 2001 г. В него участват както чешки, така и чуждестранни поети, музиканти и художници. През 2006 г. основава асоциация „Литературен салон“, която не само организира авторски четения, но и издава стихосбирки на поети дебютанти. Именно „Литературен салон” издава на чешки език дебютната книга Георги Господинов „Лапидариум”.

Гостите имаха възможност да чуят някои от стихотворенията, прочетени на български от актрисата Татяна Лолова, а на чешки - от самата поетеса. На премиерата присъстваха и двама съвременни български писатели - Георги Господинов и Калин Терзийски. Обект на кратка дискусия станаха въпроси като издателството на книги в Чехия и съвременната чешка поезия.

Двуезичното издание се предоставя от ИК „Жанет 45”, а оформлението му е дело на Христо Гочев. Предстои да излезе от печат чешко-френското издание с избрани нейни творби „Цяла нощ чаках“.
 

Илияна ГеноваКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *