Чудовища и феи в галерия

|
Чудовища, ангели, феи, магии – светът на въображаемото разчупва баналността на реалните граници и те пренася там, където доброто винаги тържествува. Именно това е и целта на изложбата „Чудовища и феи/Дознание-апология за приказното днес”. Куратор е Йово Панчев, познат ни и като съорганизатор на пърформанс арт фестивала „Sofia Underground”. Заедно с критика и куратор Светлана Куюмджиева на 2 октомври двамата откриха изложбата в галерия Credo Bonum.

В проекта са включени различни произведения на изкуството - рисунки, колажи, живопис, обекти, скулптура, фотографии – на художниците Алекс Ангелов, Александър Гергинов, Анжела Минкова, Велизар Димчев, Владислав Георгиев, Дан Тенев, Дарена Георгиева, Диляна Манавска, Искра Благоева, Михаела Власева, Николай Горнишки, Яна Г. Димитрова. Освен тях на откриването беше поканена и музикалната група Teeth of Divine. Това е експериментален проект от 2010 г. и неговата същност е непрестанен аналагов експеримент с шума и ритъма с помощта на акустиката на фолклорните инструменти. Магическите звуци, които създаваха двете момчета от групата, допринесоха за подходящата приказна атмосфера, която позволи на посетителите макар и за малко да се отделят от ежедневната среда и да влязат вътре в самата приказка. А тя разказва за една покупка на феята ангел, кръстоска с паднал ангел; за едно еротично преживяване в гората; за Баба Меца, Торбалан и Кумчо Вълчо; за Феята – господарка на магиите, изпълняваща дори най-честолюбивите желания...

Цялото преживяване навежда на противоречиви мисли – за прекъсването на връзката между човека и природата, за вярата, за традициите, чрез които духовността ни се е запазвала през вековете. Макар идеята за приказното да изглежда банално изчерпена, героите и образите, които ви предстои да видите в „Чудовища и феи”, са съвсем нови. Дошли, за да разкажат за приказно днес.

Изложбата продължава до 31 октомври в галерия Credo Bonum, ул. „Славянска” №2.

 Илияна ГеноваКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *