Щурците с незабравим концерт в Созопол

|
Програмата на Аполония на 7 септември беше със силно чуждестранно участие, истински пърформанс и концерт на рок-легенди.
В Археологическия музей много хубав концерт направиха американските музиканти Джон Коен (виолончело) и Бенджамин Лоуб (пиано). Произведенията, включени в рецитала им можете да видите на страницата на фестивала.
В Художествената галерия на Созопол Емануил А. Видински и Тодора Радева преставиха “Картографии на тялото”. С леки изключения литературната програма на Аполония до този ден не блестеше с особена оригиналност и стойност. Двамата млади автори обаче бяха избрали по-нетрадиционен начин за представяне на дебютните си книги - без скучни критически статии и монотонно четене на текстове. “Картографии на тялото” е своеобразна игра със заглавията на двете книги - “Седем начина да увиеш сари около тялото си” (Тодора Радева) и “Картографии на бягството” (Емануил А. Видински). Заедно с група “Гологан” и прекрасния глас на Анджела Родел (от САЩ), младите творци вплетоха в музиката части от текстове. Някои от тях са откъси от двете книги, а други - специално написани за това представяне. Получи се много въздействащ диалог между Тодора и Емануил на фона и с помощта на композициите на “Гологан”. Този спектакъл показа, че има все пак автори, които успяват да поднесат текста си на аудитория по начин, който да отговаря на стойността и въздействието на произведенията им.
Вечерта продължи по достоен начин с концерта на класиците на българския рок - “Щурците”. Амфитеатърът буквално се пръскаше по шевовете, неспособен да побере всички желаещи да се насладят на изпълнението на легендарната формация. Кирил Маричков, Пеци Гюзелев, Валди Тотев и Георги Марков направиха обширна разходка из творчеството си, обхващащо над четири десетилетия, изнасяйки един забележителен рокспектакъл. “Хамлет”, “Веселина”, “Звън”, “Надежда”, “Среща”, “Футуролог”, “ХХ век”, “Рок в минало време”, “Стар албум”… - нежно-акустични мелодии се редуваха с по-енергични парчета, а публиката пееше с пълно гърло емблематичните не за едно и две поколения текстове. Накрая созополската публика извика групата на бис не един, а цели два (!) пъти, а “Щурците” й се отплатиха съответно с “Конникът” и “Клетва”.
Вечерта завърши с концерт на холандските джазмени от “Deep Fried Angel Fish”, които звучаха доста странно, дори неприятно, с вариациите си на теми с балкански мотиви, изпълнени с акордеон, тромпет, алт саксофон и контрабас.
Още снимки можете да видите на страницата на Аполония.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *