Юбилеен концерт на Рада Чомакова с Бургаската филхармония

|
На 12 ноември – петък от 19 ч. в Концертна зала „Иван Вульпе” в Бургас започва концертът на именитата българска пианистка Рада Чомакова, посветен на 50 години творческо сътрудничество с Бургаската филхармония.
„Един нещастен юбилей” - казва с усмивка пианистката и си припомня първия концерт, на който 12-годишната Рада Чомакова застава на аванс сцена като солист на един от големите концерти на Моцарт. На пулта тогава е бил големият български диригент Димитър Карагьозов. „Всички оркестранти идваха в диригентската стаичка, където бяхме солистите, и ме питаха "Как е самочувствието" - спомня си сега пианистката. - Аз не бях чувала тази дума и се чудех какво да отговоря, и само се усмихвах. После попитах някой и той ми обясни за какво става въпрос. И аз започнах да отговарям с "добро" или "добре". Спомням си го като ден днешен. Иначе нямам спомен как съм свирила и как съм успяла.”
Сега - на 12 ноември - Рада Чомакова ще изпълни Концерт от Шопен № 2, преговорен наскоро с отбелязването на 200-годишнината от рождението на Шопен и Шуман. Ще дирижира маестро Йордан Дафов, с който пианистката обича на свири. Концерт № 2 от Шопен е един от най-красивите, романтични концерти, които докосват душата на публиката. С него Рада Чомакова е завършила обучението си в Музикалната гимназия. Още тогава го свири с голямо желание. Първият път диригент е бил Тодор Стойков. В София на едно от общобългарските състезания го изпълнява с диригента Александър Владигеров. Преди много години - с Йордан Дафов в Бургас. И с Иван Кожухаров - преди 11 години. В Бургаската опера. „Към него се връщам като към ново произведение и откривам много неща, и ми е приятно да го свиря” - казва Рада Чомакова.
Между първото и последно засега - на 12 ноември - изпълнение лежат цели 50 години взаимна споделена творческа обич между Рака Чомакова и Бургаска филхармония. Събрани в цифри годините изглеждат така: 32 клавирни концерта, от които 20 са били по поръчка на филхармонията. Сега Рада Чомакова коментира факта: „Това за мен е било голям стимул в живота ми. Аз знам, че съм била желана винаги като солист. Много важно е било за мен да ми поръчат да науча нещо. Подхождала съм винаги с голяма отговорност”.
В петте години (1984-89г.), когато пианистката е на щат във Филхармонията, като паралелно продължава да води клас в Музикалното училище, по поръчка научава девет клавирни концерта, средно по два на година. В една от тях, заедно с образователните концерти, на които свири отделни части от концерти, на Рада Чомакова й се случва 30 пъти да бъде солист в един сезон. Друга такава алтернатива няма в България.
„30 пъти аз бях на аванс сцена отпред. Много са скъпи за мен музикантите от Бургаска филхармония” - с трогателна любов споделя сега именитата изпълнителка.
Предпочитанията към нея като солистка подкрепя с две много важни събития - Преглед на Симфоничните оркестри в зала „България” и първото голямо турне на оркестъра в Полша.
Много от музикантите в оркестъра вече са си отишли, други -заминали, но основното ядро го има и сега. Затова на юбилейния концерт и Рада Чомакова, и Бургаска филхармония очакват достатъчно публика, с която да споделят общата си радост и гордост от това, че пак ще свирят заедно.
Зададох на Рада Чомакова същия въпрос, който многократно са й поставяли преди 50 години - Как е самочувствието? Ето и отговора: ”Самочувствието е прекрасно. Аз съм в един своеобразен апогей. От една-две години чувствам, че съм достигнала едно ниво, към което дълго съм се стремяла. За себе си мога да кажа, че съм доволна, без да се изхвърлям да казвам, че това е супер ниво. За мен е моето добро ниво и съм в много добра духовна кондиция.”
 

Радка БАЛЕВА
Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *