Юбилеен Фестивал на европейските копродукции

|
На 6 май в кино "Люмиер" се откри десетия Фестивал на европейските копродукции "Евро филм фест".
Александър Грозев представи накратко и духовито фестивала и българския филм, който по традиция се прожектира първи в началото. "Тик-так" на Борис Десподов е 6-минутна анимация, участвала с успех на фестивалите в Монреал, Лайпциг и Дрезден през 2004 г. Сценарият е на Андрей Кулев, музиката - на Иво Паунов. Показан бе и игралният "Студена светлина" на Хилмар Одсон, копродукция на Исландия, Норвегия, Великобритания и Германия. Той е спечелил редица отличия, между които наградата за най-добър актьор за Ингвар Сигурдсон.
В това десето юбилейно издание на "Евро филм фест" ново е провеждането на конкурс, в чиято състезателна програма участват 12 заглавия. Сред тях са "Студена светлина", "Акордьорът" на Кира Муратова с Алла Демидова, "Амин" на Коста Гаврас с Матийо Касовиц, "Да бъдеш Джулия" на Ищван Сабо с Анет Бенинг и Джеръми Айрънс. Журито с председател режисьорът Станимир Трифонов включва още режисьора Цанко Василев и критика Андроника Мартонова.
Тази година Фестивалът е от 6 до 12 май. На 8 и 9 май в зала "Мати" в НДК ще се проведе и семинар, посветен на сценарното дело, под надслов "Сценарият - по пътя през границите". Повечето от филмите, които ще бъдат представени, имат престижни награди и почти всички идват само за фестивала. Панорама Европа, Фокус Украйна и Документално кино са програми в рамките на Фестивала, съдържащи нашумели заглавия и ще бъдат показани безплатно в Дома на киното. След София, "Евро филм фест" ще се проведе с част от основната си програма и в Севлиево от 16 до 20 май.
Основните прожекции в столицата са в кино "Люмиер". "Одеон" и Руският център, съпътстващи ще има също в кино "Център" и Евро-българския културен център.
От 13 май в кино Арена ще се покажат пет български филма от 90-те години, копродукции с други европейски страни -"Закъсняло пълнолуние" на Едуард Захариев, "Опашката на дявола" на Димитър Петков, "Писмо до Америка" на Иглика Трифонова, "Приятелите на Емилия" на Людмил Тодоров и "След края на света" на Иван Ничев.
Сред гостите на фестивала са президентът на фонда "Евроимаж" Жак Тубон, режисьорите Юрий Илиенко (Украйна), със скандалния си филм "Молитва за хетман Мазепа", Али Йозгентюрк (Турция) с "Време за чувства" в който има българско участие, Борис Митич (Сърбия) с два документални филма - получилият много награди "Хубавата Даяна" и "UNMIK TITANIK".


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *