Юбилейна вечер на списание “Демократически преглед”

|
На 13 юни в зала 8 на НДК на приятели, автори и почитетели на списание "Демократически преглед" се събраха на юбилейна вечер. 100 години стария (издаван от Тодор Влайков) и 10 години новия (издаван от дружество "Гражданин") се честват от 27 декември миналата година до сега. Юбилей има и за последния излязъл брой на списанието - 50-ти от 1993 г. насам.
Вечерта се водеше от главния му редактор - Михаил Неделчев, който сподели трудностите около излизането на едно такова списание в днешно време, ниските и нередовни хонорари. За сравнение даде Тодор Влайков, който като редактор-стопанин на първото списание "Демократически преглед" винаги точно е плащал на авторите си, бил е стриктен и коректен към читатели и писатели. Последният, юбилейният брой на списанието всъщност е от миналата година, в момента в печатница е следващия, 51 брой, но трудностите наистина са много. Все пак всички посетители имаха възможност да получат безплатно 50-тия брой на "Демократически преглед". За него говори и водещият редактор Мария Пумпалова. Акцент на броя е темата "София в древни и съвременни очертания". По темата говориха също Ружа Маринска и Жанет Митева, авторки в броя. Интересно виждане за младите сподели Ружа Маринска, доцент в НБУ - според нейните наблюдения студентите днес не познават София, нейните забележителности и история, дори тези, които са родени тук. Не, че ги обвинява - няма и откъде да го научат, затова сподели с присъстващите идеята си за нов курс в НБУ - по история на София.
Всичките материали в броя са интересни, не само тези посветени на София, има и много цветни илюстрации с картини на Антон Митов, Никола Танев, Найден Петков, рисунки на Обербауер. Списанието може да закупите от книжарница "Български книжици". Някои от статиите можете да прочетете и на адрес dem-pr.hit.bg.
Вечерта беше част от програма "Писмена" на Салон на изкуствата 2003.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *