Юбилейна ретроспективна изложба в СБХ

|
На 1 декември в галерията на СБХ (София, ул. Шипка 6) беше открита изложба на Дило Дилов и Долорес Дилова.
Ретроспективната изложбата е посветена на 90 години от рождението на Дило Дилов (1914-1984). На откриването присъстваха председателят на Народното събрание Огнян Герджиков, акад. Светлин Русев (ученик на Дило Дилов) и Христо Харалампиев, Съюза на българските художници. За своя учител по рисуване акад. Светлин Русев сподели: "Разпалено и патетично учителят ни говореше за светлината, за откритията на импресионистите, за сянката, която е синя, за оптическата игра на цветовете." Поздравителен адрес прочете Пламен Николовски, директор на плевенската галерия "Илия Бежков".
Дило Дилов е роден на 10 юли 1914 г. Учи в Художествената академия в Белград. Поради войаната се връща в България и се дипломира през 1942 г. в софийската Художествена академия при проф. Никола Ганушев. Работи като учител в София и Плевен. През 1958 г. организира откриването на Художествената галерия в Плевен. Въпреки тогавашните разбирания за традиционната живопис Дило Дилов остава верен на импресионизма и модерната европейска живопис. В този стил работи до края на живота си и остава ярък представител на импресионизма в българското изобразително изкуство.
Долорес Дилова е родена през 1960 в гр. Плевен. Завършва Художествената академия – специалност живопис при проф. Иван Кирков. Участвала е във всички национални изложби от 1984 до днес и в колективни изложби в Австрия, Франция, САЩ, Русия, Англия, Италия, Унгария.
Дило Дилов и Долорес Дилова използват една и съща гама. Нейната обаче е по-наситена, по-мистична, по-експресивна. Когато за пръв път видим картините им една до друга се изненадваме от това сходство. Но неговите са по-сдържани и земни. Картините на Долорес Дилова са сякаш продължение и развитие на това, което е получила от баща си като светоусещане и цветоусещане.
Изложбата ще продължи до 12 декември. Посетете я!


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *