Южна Корея и “Самсунг” през погледа на един българин

|
На 3 април Регионална библиотека „Пейо Яворов” - Бургас стана домакин на представянето на един интересен автор - Аврам Агов. Темата беше Южна Корея.
Една страна позната ни от марките телевизори, печки, електрически уреди които ползваме в ежедневието си, коли “Деу”, и същевременно толкова непозната страна.
Интересно е обаче как един българин попада в тази далечна страна. Житейският му път преминава от Долна Оряховица, Велико Търново и София, през Ню Йорк и Харвад, докато се озове в университета Йонсе в Сеул, Южна Корея. Там работи в продължение на шест години в маркетинговия отдел на “Самсунг електроникс”. Своите наблюдения Аврам решава да опише в книги, за да покаже на бъдещите си читатели една далечна и почти непозната за тях страна. “Страната на утринната свежест” и “Самсунг или пътят на трите звезди” са двете книги, които той пише в продължение на пет години.
На срещата авторът поетично, интересно и любопитно, с помощта на конкретни факти, разказа за феномена на Южнокорейското общество, търсещо своята хармония между традиции и модерност.
Националният символ на Южна Корея е кръг с червена и синя половина - противостоенето и хармонията на боговете Ин и Ян. Разделянето на кръга на две половини отразява двоичността на света и понятията. За този народ най-голямото предизвикателство е достигане до хармонията, уверил се е Аврам.
Авторът разказа и за историческите трудности,които е трябвало да преодолее южнокорейският народ, за впечатленията си от възхода на гиганта в промишлеността и южнокорейската икономика “Самсунг”, за социалната политика на фирмите, за средствата, които се отделят за образование и наука. Една страна по-малка на площ от България, без природни ресурси, но с близо 50 милиона население, е новото чудо на Азия.
Сред присъстващите бе и корейската пианистка Су Мин Ким от Сеул, докторант по музика в Нов Български университет. Тя бе дошла специално от София за представянето на книгите на Аврам Агов, които оцени високо.
Су Мин Ким сподели, че книгите и музиката са мостовете между хората, а българите според нея са малоброен, но изключително талантлив народ.
След срещата авторът раздаде автографи.
 

Соня КехлибареваКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *