Яворови дни Поморие 2008

|
Инициативният комитет на първите “Яворови вечери” едва ли си е представял някога мащабите на бъдещите прояви и мястото им в духовния живот на Поморие и културния календар на България.
През лятото на 1958 година кратко съобщение по местната радиуредба на Поморие известява, че се организира “Яворова вечер” с художествено четене и рецитал-конкурс по стихотворения на поета П. К. Яворов, като се канят гражданите и гостите на града да посетят тържеството, организирано от библиотеката при читалище “Просвета”. Тържеството се посвещава на 80-годишнината от рождението на поета. От този град Яворов започва своя път към голямата литература.
На скалистия бряг “Яворовите скали” през 1959 година признателните поморийци поставят паметникът на поета - дело на скулптора Иван Блажев.
Тази скулптура постепенно се превръща в емблема на града, а “Яворовата вечер” – в традиционни “Яворови вечери”.
Организаторите разширяват формата и стилистиката. Привлечени са за съорганизатори Музея “П. К. Яворов”- София, Националният музей на Българската литература, Къща-музей “Яворов” – Чирпан, Народният театър “Иван Вазов”- София, Министерство на културата. Художествени и документални изложби, срещи с поети, литературоведи, артисти, художници, издатели допълват стремежа да се разкрие в пълнота личността на Яворов. Тържествата прерастват в Национални поетични празници - потребност за всеки, който иска да се докосне до голямото изкуство и да съпреживее естетическа наслада.
За 50-и път тази година от 17 до 20 юли Поморие стана културен център на Яворовите тържества. Сред гостите на тържествата бяха кметът на Община Чирпан Васил Донев и художникът Никола Манев. Слово за Яворов произнесе поетът Георги Константинов. Вълнуващ спектакъл по творби на Яворов “За теб, Поете!” звуча в Летния театър на Яворовите скали.
Стиховете бяха изпълнени от Йорданка Кузманова, Джуни Александрова, Димитър Вачев и Иван Налбантов.
Програмата беше наситена от Национален рецитал-конкурс по творби на Яворов. Връчени бяха наградите от Националния конкурс за поезия “От заник слънце озарени, алеят морски ширини...” Тази година в него участваха 137 автори с над 800 творби. Жури в състав Димитър Христов – председател, Кети Бозукова и Иван Ненков отличиха трима за наградата на Община Поморие. Първа награда за Боян Ангелов, втора награда – за Славимир Генчев и трета награда - на Александър Калчев, тримата от София.
Събитие беше и Националната конференция “Аз не живея, аз горя...”, посветена на 130 години от рождението на Яворов с участието на проф. Михаил Неделчев, проф. Николай Даскалов, проф. Цветан Ракьовски, Георги Константинов, Екатерина Йосифова, Любен Петков и Георги Райков.
Представен бе спектакъл “Яворов doc” – по документални текстове, подбрани от Димитър Мартинов с участието на Теодосий Спасов, Петър Миланов и Георги Къркеланов.
Фототипното издание “Стихотворения” от 1901 години предизвика заслужил интерес сред почитателите на словото на поета, както и представяне на книгата “Личните бележници на Яворов” от Народна библиотека “Св. св Кирил и Методий” и издателство “Захарий Стоянов”.
Последният ден бе отбелязан със спектакъл на рецитаторите от Поморие - носители на награди от Националния рецитал-конкурс в Яворови дни.
Кметът на Поморие инж. Петър Златанов връчи 14 юбилейни почетни статуетки “50 години Яворови дни” - Поморие и диплом за изключителен принос в утвърждаването на Яворови дни и в памет на великия дух Яворов. Сред наградените бяха Музеят Яворов, посмъртно - Ганка Найденова, племенница и изследователка на поета, Йорданка Кузманова, Теодосий Спасов, Маргарита Гюрова - секретар на читалище "Просвета" - Поморие и други.
Почетните статуетки се дават на институции, общественици и творци, допринесли за съхранението на честванията на големия български поет през годините.
Както отбеляза настоящият градоначалник на Поморие, Чирпан ражда човека Яворов, Анхиало - духа му.
Поморие има орисията и честта да отбелязва смирено през годините своето преклонение пред него.
 

Соня Кехлибарева, библиографКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *