Ян Тиерсен с концерт у нас в края на годината

|
Гениалният френски музикант и композитор Ян Тиерсен ще гостува у нас на 8 декември в зала Универсиада. Заедно със своята група той ще представи пред българската публика последния си албум „Dust lane” (“Прашен път”).
Тиерсен придоби световна слава с изключителния си творчески талант и виртуозни композиции. Той е мулти-инструменталист, като с еднаква лекота свири на пиано, китара, цигулка, акордеон и различни духови инструменти. Вдъхновен от френската фолклорна музика, шансони, валсове, музиката от улицата, както и рока, авангардните и минималистични течения, Тиерсен често е оприличаван на Шопен, Ерик Сати, Филип Глас и Майкъл Найман.
Името на творящия в Париж композитор гръмна по света след излизането на филма на Жан Пиер Жьоне „Необикновената съдба на Амели Пулен”, на чийто саундтрак той е автор. Признато е, че музиката на филма допринася изключително много за неговия успех. Със своята необикновено и меланхолично звучене, Тиерсен се превръща във вечно търсещ композитор, не само като автор на филмова музика, но и в отделните си композиции.
Музиката на Тиерсен звучи едновременно традиционно и новаторски, познато и изненадващо. Като че ли преминава от френския фолк до популярната песен, с малко количество на френско кафе и улична музика и леко докосване до авангарда. Тя е отчетливо френска като характер. Пиесите му най-често са композирани на основата на семпъл фолк звук или танц, като валсовете са в основата на прости мелодии, акомпанирани от счупени акорди.
 
Роден в Брест през 1970 г., Тиерсен израства в Рен, където бързо се превръща в звездата на местната музикална гимназия. Започва да изучава цигулка и пиано още 6 годишен с намерението да стане диригент. Впоследствие въстава срещу класическото обучение и вдъхновен от групи като "Джой Дивижън" и "Дъ Студжис" започва да свири на китара в няколко от местните пост-пънк групи. В същото време композира за късометражни филми, прави различни акомпанименти за забавление. Няколко от тези пиеси са включени в първия му албум „Valse des Monstres”, издаден през 1995 г., в който се усеща деликатния, но дълбоко емоционален и силно въздействащ стил, изграден върху сложно вплетени аранжименти, включващи различни инструменти - пиано, банджо, мелодика, акордеон, пиано и китара.
Тиерсен свири на всички инструменти, както в студио, така и на концерти. Има записани 15 албума. Славата му започва с издаването на третия - ”Phare” (1998). Сингълът “Monochrome”, в който пее френската поп звезда Dominique A, се превръща в тотален хит, а Тиерсен – в най-големия съвременен френски композитор. Скоро след това режисьорът Жан Пиер Жьоне му предлага да напише музика към филма „Необикновената съдба на Амели Пулен”. Тя включва негови нови и по-стари композиции и има невероятен успех, като продажбите на саундтрака само във Франция бързо надминават 200 000 копия. През 2003 г. идва и поредната победа за Тиерсен със саундтрака към филма „Сбогом, Ленин!” на немския режисьор Волфганг Бекер.
Последният албум на Ян Тиерсен, който ще излезе на пазара през октомври 2010 г., носи заглавието „Dust lane” (“Прашен път”). “Новият албум е различен от всичко, което съм правил до сега - казва Тиерсен. Той миксира сурови ноти и хард звук, поетичността е заместена от силата, музиката е повече електронна, а вокалите имат особено важна роля, допълва музикантът.”
Концертът у нас се организира от “БГ Саунд Стейдж” със съдействието на Френския институт. Билети онлайн на: www.eventim.bg и разпространителската мрежа – Office 1, магазини Пикадили, Германос, Ориндж Център, Мултирама, Техномаркет и Фотосинтезис и билетния център на НДК.
 

По материали на БГ Саунд СтейджКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *