Японската гравюра “Укиьо-е” гост на Бургас

|
Един прекрасен съвместен проект между Регионален бургаски музей и Художествена галерия “Д. Добрович” в Сливен направи истински празник за ценителите на японското изкуство за бургазлии. “Япония – древност и настояще” е среща с японските традиции чрез оригинални гравюри “Укиьо-е” от 17.-19. век.
При откриването на изложбата в петък – 16 май, директорът на сливенската галерия Светослав Милев разказа историята за създаването на тази уникална колекция. Сбирката е забележителна с изяществото и тематиката си.
Тя се състои от две части. Едната е била притежание на руски капитан на търговски кораб. През 1905-1907 г. той нееднократно посещава Япония и е запленен от японското изкуство. На два пъти купува гравюри. След революцията напуска Русия и избягва в България носейки папката с безценните си любими творби. Оженва се за българка, заселва се в Пловдив, където преживява остатъка от живота си. По-късно колекцията е откупена от наследниците му и попада в Сливен. Другата част е собственост на големият график Веселин Стайков. Той купува гравюрите в Мюнхен, където живее известно време.
Японското изкуство е дало на първите импресионисти нов свят от шарки. В своите картини Моне и Ван Гог вплитат мотиви от японски гравюри.
Корените на гравюрата на дърво “Укиьо-е” са в традицията на японското средновековно изкуство. Под влияние на будизма и даоизма, които идват от континента, японецът приема природата за даденост, така както е поднесена от нейния създател. Той я чувствал като част от себе си, живее е с нейните настроения и сезони. Стреми се към самоусъвършенстване и избавление от страданието и достигане на крайната цел – вечен покой и състоянието нирвана.
В японското изобразително изкуство и литература всички състояния на човека и явленията в природата се предават по особено емоционален начин.
Сбирката “Японски гравюри” в Художествената галерия в Сливен включват 50 творби от майсторите на гравюрата “Укьо-е” - Хирошиге, Хокусай, Куниоши, Кунисада, Йошитоса.
Застъпени са циклите им “53 спирки по пътя за Токайдо”, “Сто пейзажа от знаменитите места в Едо”, “36-те знаменити куртизанки”.
В изложбата присъстват и илюстрациите към първия роман в света, написан през Х век - “Сказание за принц Гейнджи Мономоготари”, илюстриран от художника Кунисада. Застъпени са темата за самураите, куртизанките, природата. Поетичният подход издава съвършено майсторство и цветна палитра.
Проектът “Япония – древност и настояще” включва и прожекции на документални и игрални филми, свързани с японската култура.
Изложбата е открита в залите на Историческия музей на ул. „Лермонтов” 31 в Бургас.
 

Соня КехлибареваКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *