Японска и българска музика на една сцена

|
XV-тите дни на японската култура в България, които продължават до месец декември и са посветени на 85-годишнината от установяване на дипломатически отношения между Япония и България и 45-годишнината от възстановяването им, отново поднасят на почитателите и приятелите на Страната на изгряващото слънце приятни емоции.
На 5 октомври в зала 2 на НДК българската публика имаше възможност да чуе традционна японска музика в изпълнение на музиканти от Фукуяма, префектура Хирошима. Организатори са Посолството на Япония в Република България и Асоциацията за приятелство Фукуяма - България. Освен традиционната японска музика интересни за зрителите бяха и самите музикални инструменти - кото (изпълнители Каноко Мицунари, Акико Мияке, Кадзуки Ямамото), шакухачи (Санрьо Урабе), шамисен (Сакоджи Имафуджи), нико (Такуши Тераока). При официалното откриване на концерта прожекцията на кратък видео филм представи град Фукуяма, а председателят на Асоциацията за приятелство Фукуяма - България запозна присъстващите с особеностите на традиционните японски музкални инструменти. Традиционната японска музика често се е появявала като част от някое сценично изкуство (но, кабуки, бунраку) и шакухачи, шамизен и кото са музикални инструменти, на които се изпълнява тази традиционна музика. На шакухачи се изпълнявали предимно песните с религиозна тематика. Кото е най-популярният японски музикален интрумент, а шамизен се използвал за акомпанимент на пеене и за озвучаване на представления кабуки и бунраку.
Особено атрактивно беше изпълнението на български народни песни ("Хубава си, моя горо", "Македонско девойче" и "Девойко, мари, хубава") съвместно от японските музиканти, гайдарят Веселин Кузмов (ансамбъл "Българе") и Георги Кънчев (кавал). Японската традиционна песен "Езерни хълмове" също беше изпълнена от този смесен състав. Изпълнението, перфектно, както може да се очаква от представителите на източната държава, подейства на публиката с оригиналността, нестандартното съчетание и откровеното удоволствие, което изпитваха музикантите от този "експеримент". Много естествено изглеждаха при изпълнението на бис ("Хубава си, моя горо") разветите от Санрьо Урабе (шакухачи) българско и японско знаме - взаимният интерес и приятелските отношения към културите на двете държави отдавна са една хубава традиция.Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *