Японските барабанисти Ямато с второ извънредно представление

|
Поради огромния интерес към новото шоу "Matsuri-Fiesta!" на невероятните японски барабанисти “Ямато” те ще изнесат второ допълнително предствление на 10 април, събота, от 20:00 ч. в зала 1 на НДК.

Билетите за представлението на 11 април са почти изчерпани. Билети за извънредното представление на 10 април са вече в продажба в мрежата на Тикет Плюс (www.ticketplus.bg) и на касата на НДК, в Дюкян Меломан и много други каси (адресите на сайта на Тикет Плюс).

След невероятния успех на тяхното представление преди две години японските барабанисти “Ямато нямат търпение да се завърнат в София отново с новото си шоу "Matsuri-Fiesta!". И да опитат българското кисело мляко, което както самите те твърдят “ги поддържа във форма в Япония.”
След повече от 2000 представления в над 50 страни на 5 континента, милиони хора са присъствали на техните шоу изпълнения. Артистичният ръководител и основател на “ЯматоМаса Огава представя групата най-добре:
“Обикаляме света с нашите традиционни японски инструменти, наречени “уадайко” или “тайко” барабани. Нашите представления са смело съчетание на традиционни японски мотиви и модерен спектакъл със сложни технически шоу умения и много хумор, разбира се.

Най-важното в нашето представление е да акцентираме на връзката между ударите – това е като човешкия живот, историята или просто събитията в един обикновен ден, които произлизат от връзката между безбройните хора, живeeщи на нашата планета. Енергията и мислите ни са насочени към всеки удар, който правим и така постигаме единство с мислите и ударите на сърцата на публиката.

Днес нашата група се състои от 17 души – мъже и жени на средна възраст 25 години, но не това, че са млади и силни им помага да са добри барабанисти. Да бъдеш добър тайко барабанист е нужна сериозна физическа подготовка и затова ние тренираме ежедневно и доста усилено. Сърцето на Ямато е големият барабан, който тежи 500 кг с диаметър 1,7 м и е направен от 400 годишно дърво. Освен него използваме и още 40 други барабана с различна големина, за да успеем да постигнем и наподобим различните видове сърцебиене и то да рефлектира върху публиката. От 17 години вече ние правим своя музика и разкриваме по различен начин магичния свят на тайко на хората по целия свят.”
Заглавието на спектакъла говори само по себе си - "Matsuri-Fiesta!" - това е фестивал, очаква ни празник.

Още от древността ударите на барабана пулсират в едно със сърцето на Matsuri. И хората прииждат, за да се потопят в празника.

От незапомнени времена барабанистите свирят, вглъбени в себе си, свирят, докато дори техните сърца, потънат в тишина.

Оттогава хората тачат и търсят този звук и бързат да станат част от празника, който разтърсва сърцата и душата им.

А в центъра на празненството стои тайко барабанът.

В Япония Празника (Matsuri) и тайко барабаните са неделими. През годините Ямато са представяли на сцена шоу-спектаклите - “Духът на Земята”, “Tamashi - гласът на сърцето”, “Kami-Nari-гръмотевица” и “Shin-On-Сърцебиене”. Настоящето заглавие "Matsuri-Fiesta!" може да прозвучи странно на по-младите хора, но по-старата генерация знае отлично за какво става въпрос.

Артистичният ръководител на Ямато Маса Огава избира това име, тъй като е убеден, че то има много важно значение за Ямато, защото японската култура е немислима без тайко барабаненето и Matsuri. Изкуството на тайко перкусията се наследява от поколение на поколение и се възприема посредством Matsuri.

Ямато имат за цел да покажат това.

Щом се чуе барабана, хората започват да се събират и е дадено началото на празненството. Японската митология и сценичните изкуства произхождат също така от Matsuri. Центърът на празненството са тайко барабаните, хората пеят и танцуват около тях и се освобождават от натрупания у тях негативизъм и лоши емоции.

И накрая думата “Matsuri” означава и почит. Почит и молитва към Бога.

Ямато улавят духа на “Matsuri”, но също така изразяват почитта си към Бога в това представление.

Барабанистите създават изцяло нова и различна атмосфера със спираща дъха хореография на светлина и звук.

С тази нова визия, но със стария силен дух е гарантирано невероятното изживяване, наречено Ямато.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *