Японски традиционен театър Кьоген в София и Казанлък

|
Актьори от школата Окура ще изнесат две представления на японския традиционен театър Кьоген.
Първото е на 3 юни (събота) в Казанлък, в Дома на културата “Арсенал”, от 19 часа. А на 5 юни (понеделник) от 19 часа в зала 11 на НДК ще е спектакълът в столицата.
Театралната форма Кьоген възниква в Япония преди около 700 години през периода Муромачи (14 в.) и се изпълнява в паузите между сериозните пиеси от театър Но. За разлика от Но, където главни герои са предимно исторически фигури от японската аристокрация, изискани и изтънчени естети, пиесите Кьоген представляват комедиен диалог, чиято тематика фокусира емоциите и живота на обикновения човек от народа по хумористичен начин. Персонажите в Кьоген са феодални владетели даймьо, господари, слугата Таро Каджа, зетьове, жени, монаси и планински аскети ямабуши. Но и Кьоген се изпълняват на една и съща сцена. Те се допълват взаимно в своята задача да разкрият истинската същност на човека – Но със своята дълбока символика и идеал за красота и Кьоген със свежото си чувство за хумор и реалистичното си изображение. През 2001 г. театър Кьоген е включен в списъка на ЮНЕСКО като духовно културно наследство на човечеството.
Любителите на театралното изкуство ще имат възможност да видят изпълнението на известни актьори от Кьоген-школата Окура – Мотонари Окура и Норийоши Окура, 26-то поколение актьори от фамилията Окура, Йошинобу Шигеяма, Хироши Такеучи, Шинкай Йошида и Кентаро Хаяши. Програмата включва две пиеси от репертоара на театъра, както и кратки обяснения от страна на актьорите за тяхното изкуство и за особеностите на Кьоген като цяло.
 

По материали на организаторитеКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *