10 години партньорство Габрово – Тун

|
На 10 юни 2006 г. от 16 часа в Дома на хумора и сатирата тържествено ще бъде отбелязана 10-годишнината на партньорските взаимоотношения между българската столица на хумора – Габрово и гр. Тун, Швейцария.
Изявата е част от програмата за честване на юбилея в гр. Габрово (9 – 13 юни). Гости на тържеството ще бъдат кметовете на двете общини – инж. Богомил Белчев и г-н Ханс-Уели фон Алмен, който води със себе си не само официална делегация, а и група швейцарски музиканти и артисти.
В Дома на хумора и сатирата ще бъде открита сборна изложба от творби на Пламен Пенев (карикатура), Стоян Дечев (рисунка) и Анатолий Станкулов (живопис). Тримата художници са лауреати на наградите от Националния конкурс за карикатура „Какво, Швейцария ли?”, проведен през 2004 г. в рамките на културната програма между побратимените градове. Изложбата от конкурса бе показана в Габрово и в Тун, а самите автори присъстваха на вернисажа в Швейцария. Настоящите им творби отразяват събраните впечатления и допълват представите за двата града-побратими.
Със свои изпълнения в тържеството ще се включат семейният квартет Брунер и клоунесата Розалинде от гр. Тун. Млади габровски таланти от Музикалното сдружение „Емануил Манолов” ще изненадат гостите с концерт от подбрани изпълнения на пиано.
 
Град Тун е разположен в подножието на високите Алпи, на 30 км от столицата Берн. Живописната природа, красивата архитектура и богатият културен календар привличат в града много туристи отблизо и далеч.
Началото на партньорските отношения между Габрово и Тун се поставя през 1996 г. със съдействието на Фондация „Интер-Асист”. По-късно се подписва и споразумение за съвместна работа между двете общини в областта на туризма, бизнеса, културата, спорта, образованието, здравеопазването и социалната сфера. През 1997 г., в рамките на програмата за културен обмен, Домът на хумора гостува в Музея на изящните изкуства в Тун с мащабна изложба от живопис, фотография и карикатура от своя художествения фонд „Хумор на народите”.
През 2001 г. започва усилена работа и Координационно бюро Габрово-Тун в изпълнение на проект „Ефективно партньорство”, целящ организиране и координиране от българска страна на съвместни партньорски проекти. По същото време в Тун се създава Съюз за подпомагане на Габрово, който подкрепя финансово и идейно собствени и партньорски проекти.
 

Дарина Маринчевска
Дом на хумора и сатирата - ГабровоКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *