10 европейски художници в България

|
Живописните творби в изложбата „Десет европейски художници в България”, открита на 27 май в Национална галерия за чуждестранно изкуство се представят за първи път пред българския зрител (с изключение на двама от авторите). 17-те картини са от фонда на Националната галерия за чуждестранно изкуство.
Те представляват историческо свидетелство за началото на културния обмен на България с европейските страни през първите десетилетия след Освобождението и тласък в развитието на изобразителното изкуство и културата у нас.
Изложбата беше открита от директора на Галерията Ирина Мутафчиева и проф. Дойно Дойнов - председател на Фондация “Васил Левски”. Гости на откриването бяха представители на Министерството на културата и туризма, официални лица и дейци на изкуството.
В експозицията са включени автори от Австро-Унгария, Полша, Франция, получили академично образование във водещите културни центрове на Европа - Мюнхен, Виена, Париж.
Полякът Антони Пьотровски (1853-1924), представен с ”Портрет на Княз Александър Батенберг”, пристига в Княжество България през 1885 г. като военен кореспондент на „The graphic” и “L’Illustration”. Той не само създава първите портрети на българските князе, но изпълнява поръчка на Княз Батенберг за дванадесет монументални платна с теми от войната.
Тадеуш Айдукевич (1852-1916) - Полша е изявен портретист, дворцов художник на австрийската императорска фамилия. След пристигането си в София Айдукевич прави един силен психологически портрет на Стефан Стамболов, включен в настоящата изложба.
Портретната живопис на австро-унгарската школа е представена в експозицията от майсторите в жанра: Филип Алексис де Ласло (1869-1937), Дюла Бенцур (1844-1920), Йосци Арпад Копай (р.1859), Вилхелм Виктор Крауз (1878-1959) - лични приятели на княз Фердинанд, нееднократно гостували по негова покана в Двореца в София.
По инициатива на Фердинанд са поканени през 90-те години на 19. век Филип Алексис де Ласло - един от най-търсените портретисти на английската аристокрация, Дюла Бенцур, Йосци Арпад Копай, на които често е позирал.
Сред пейзажистите, чиито творби присъстват в изложбата, се открояват виенските живописци Карл Лудвиг Принц (1873-1944) и Олга Визингер-Флориан (1844-1926), смятана за първата художничка - представител на австрийския импресионизъм.
Френския художник Жан-Батист-Етиен Дефоркад е работил като гимназиален учител по рисуване в София в края на 19. век. Представени са неговите картини „Пейзаж из околностите на София”(1899) и „Турски гробища” (1891).
Със своите професионални знания европейските художници компенсират до известна степен отсъствието на профилирана художествена, образователна институция в страната до създаването на Държавното рисувално училище в София (1896), като допринасят за цялостното културно развитие у нас.
Изложбата може да се види до 27 юни 2005 г. в Национална галерия за чуждестранно изкуство.
 

По материали на Агенция „Прима”
Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *