100-годишен юбилей на несебърското читалище

|
В деня на Св.Игнатий Богоносец в Несебър се откри обновената сграда на читалището, в чест на 100-годишния му юбилей.
Събитието почетоха областният управител на Бургас Любомир Пантелеев, председателят на ОбС - Несебър Димитър Янков, общински съветници, много граждани и гости. В памет на създателите на този център на българщината и светилник на културата бе открита паметна плоча. Венец от читалищното настоятелство поднесоха Димитър Митов и Средко Средков.
Лентата на основно ремонтираната сграда прерязаха областният управител, председателят на ОбС и кметът на общината. Община Несебър инвестира в обекта 800 000 лв. Строителната дейност е извършена за 60 дни, като е обновена климатизация, интериора, модернизирана е осветителната и озвучителна техника, с възможност за кинопрожекции. Проектант на сградата е арх.Атанас Пинков, основен изпълнител на обекта е фирма "Лини".
Тази година община Несебър откри три сгради, свързани с необходимостта и възможността да има духовен живот в общината - Конферентен център "Несебър", Младежки дом - с.Оризаре и читалище "Яна Лъскова".
Поздрав и благодарност към строителите и самодейците отправи кметът на общината Николай Трифонов, а в своето слово областният управител Любомир Пантелеев подчерта, че в община Несебър духовността има не само история, но и забележително бъдеще, поради което се нарежда веднага след Бургас като културно средище, богато на събития.
Изложба, отразяваща живота на читалището през годините посрещна гостите във фоайето.
Не без вълнение приветствие от името на читалищното настоятелство по повод 100-годишния юбилей поднесе дългогодишният председател Димитър Митов.
Точно преди един век в есента на 1905 г. група патриоти поставят началото на българската културна институция като откриват в Несебър читалище "Четец". Имената на членовете на първото читалищно настоятелство са изписани на паметната плоча.
"100 г. на фона на хилядолетната история на Несебър не са много време, но за нас този период има огромно историческо значение. Именно с основаването на читалището започва утвърждаването на българския дух, култура и традиции в град, населен тогава главно с потомци на древния гръцки град-държава Месамбрия" - сподели г-н Митов.
Читалището стартира с библиотечна дейност в един от старите църковни дюкяни, на мястото на сегашния р-т "Месамбрия". В дейността на читалището се включва както българска интелигенция, главно учители, така и по-будните хора от коренното население на гръцкия етнос. Интересен документиран факт доказва, че е съществувала толерантност между българи и етнически гърци още тогава - училищното настоятелство на гръцкото училище подарява безвъзмездно сградата на гръцкото училище за читалище, където и до днес то се помещава. По-късно, около 1925 г. в града се заселват бежанци от Беломорска Тракия и Македония. Високият патриотичен патос, с който идват тези хора, дава нов, силен тласък на читалищната дейност. Така след години на обща работа се заражда уникална културна традиция в Несебър, която се чувства и до днес. През тези години читалището е средище на целия културен живот в града. В основата е театралната самодейност. През 1927 г. се създава първият читалищен хор от учителя Атанас Шеркенов, който бележи дългогодишна дейност. 1942 г. читалището е преименувано от "Четец" на "Отец Паисий". За председател на настоятелството е избран учителят Стефан Владков - личност, с изключителен принос в историята на читалищната дейност в Несебър.
След 1944 г. се създават различни кръжоци, танцов състав. През този период един от стожерите на читалището и неговата дейност е Коста Сотиров, който освен самодеен артист е председател на читалищното настоятелство близо 16 години. Активен принос имат и Жана Чимбулева, Иван Дерменджиев, Веса Харизанова, Стефан Топузов.
Традицията в театралната дейност продължава и по-млада генерация, сред които се открояват Елисавета Заякова, Ева Кирова, Марин Господинов, Лъчезар Германов, Иван Щерев и др.
През годините на преход, изключително труден за културата, несебърското читалище успя да държи вратите си отворени. Нито един състав не преустанови дейността си. И до сега всичките 10 състави работят на високо равнище и концертите им са чакани от любителите на музикалното и певческо изкуство. Осъществена беше и дългогодишна мечта - откриване филиал на читалищна библиотека в новия Несебър през 2003 г.. За някои от дейностите се наложи обособяването им - Център за работа с деца, Общински театър и Общинска школа по изкуствата. Въпреки това те работят в близко взаимодействие с читалището, тъй като задачата е обща, да се развива и обогатява уникалната културна традиция в Несебър, завещана ни от предците.
Почетен плакет и грамоти бяха връчени на дългогодишните заслужили читалищни дейци.
Със специална благодарност към кмета Николай Трифонов и общинското ръководство, с пожелание и през този век вратите на читалищния дом да останат отворени и да не загасва огнището на родолюбие и българщина, завърши вълнуващото тържество.
 

По материали на Община НесебърКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *