100 години от рождението на Атанас Далчев

|
Изложбата "100 години Атанас Далчев", организирана от Националният литературен музей, бе открита на 10 юни в зала 7 на НДК.
Експозицията предлага непоказвани досега фотографии, които семейството на поета е дарило на музея, стихове, портрет на Атанас Далчев от художника Калин Николов, както и мненията на поетите Иван Радоев, Добри Жотев и Александър Геров, снимка на Хердеровата награда, която Далчев получава от Виенския университет през 1972 г. и афиш за литературно четене - единственото свидетелство, че поетът се е съгласил да чете свои произведения пред публика. На откриването на изложбата звуча запис, съхраняван в Българско национално радио, на който поетът изпълнява свои стихотворения, а Ириней Константинов прочете някои от най-известните му творби. Спомени и впечатления, на места подобни на литературната критика в учебниците, прочетоха Вътьо Раковски, Иван Тренев и Иван Симеонов.
Още 19-годишен Атанас Далчев публкува свои стихове в сборника "Мост", а през 1926 г. издава първата си стихосбирка "Прозорец". Получава Хердерова награда за преводите си и пише литературна критика. Известен е сборникът "Фрагменти" с мисли и впечатления. Поезията му най-често е характеризирана като "предметна", но все по-често това определение се оспорва и се разкриват различни страни в неговото творчество. Изложбата, надникваща в личния живот на писателя, дава възможност за нов поглед върху личността и работата му. Честването на годишнината се съпътства и с научна сесия в Софийски университет "Св. Климент Охридски".
Изложбата продължава до 11 юни.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *