100 години от рождението на Христо Бръмбаров

|
На 19 октомври от 19.00 часа в Националната опера ще се представи галаконцерт за тържественото отбелязване на 100-годишнината от рождението на големия български оперен певец и педагог Христо Бръмбаров.
На пресконференцията по повод честването бе отбелязан огромният принос на твореца за българското оперно пеене. Негови ученици са едни от най-ярките гласове на родната ни сцена. От неговия клас в Държавната музикална академия и от дома му на бул. "Бирюзов" 11 излизат такива певци, като Николай Гяуров, Асен Селимски, Никола Гюзелев, Гена Димитрова, Стоян Попов, Стефан Еленков, Галина Савова, Нели Божкова, Димитър Петков... През 1961 година по негова инициатива е организиран първият международен конкурс за млади оперни певци, който сега се провежда от фондация "Борис Христов". Основава и Централната студия за вокалисти, през която минават както българи, така и чужденци, които стават звезди по международните сцени. Работата на маестро Бръмбаров формира цяла група млади вокални педагози, които на свои ред са възпитали редица известни изпълнители.
Христо Бръмбаров дебютира на сцена през 1932 година в Лаго ди Комо в операта "Травиата". На българска сцена дебютира през 1937 година в "Севилският бръснар". Великолепният му баритон печели сърцата на публиката. Една от емблематичните му роли е Борис Годунов. За съжаление има прекалено малко записи на гласа на гениалния творец - не стигат дори за издаването на един пълен компактдиск. Затова проф. Рени Бръмбарова, председател на Фондация "Христо Бръмбаров", сподели, че се подготвя издаването на серия от компактдискове "Маестрото и неговите ученици". Всеки един от дисковете ще започва с малкото останали записи в "Златния фонд" на БНР и ще се допълва със записи на изявени негови ученици. Премиера на първия диск и на книга за проф. Бръмбаров ще има на 19 октомври преди галаконцерта.
В програмата на вечерта ще имате удоволствието да се насладите на изпълнения от опери на Моцарт, Доницети, Росини, Гуно, Верди, Пучини, Чайковски, Бойто и Понкиели. На сцената ще пеят и двама от най-младите преки ученици на маестрото - София Иванова и Михаил Михайлов.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *