11-то издание на кино форума “Отворен клас”

|
В рамките на 33-тия Международен телевизионен фестивал „Златната ракла”, Пловдив, ще се проведе "Отворен клас" на тема “Продуцентската дейност", със специалното участие на водещи филмови продуценти от Франция и Европа.
Форумът ще протече на 23 септември 2008 г. в хотел “Новотел”, Пловдив, от 11:00 до 17:30 часа. Почетен председател е Севда Шишманова, журналист, член на УС на БНТ.
 
Какви са измеренията на продуцентската дейност, от какво се определя политиката на продуцентите днес, какви са предизвикателствата пред творческия процес и какво е участието на държавата в областта на културата – това ще са само част от въпросите, по които ще дебатират участниците във форума.
„Отвореният клас” е със специалното участие на:
- Мишел Рейак, делегиран генерален директор на АРТЕ Франс Синема, Директор на отдел “Кино”;
- Н. Т. Бин, кинокритик в списание “Позитиф”, кинодеец, писател, режисьор, продуцент, преподавател по кинознание;
- Люк Анжелибер, управител на киносалони “Изкуство и експериментално кино”, директор на Международния фестивал на Висшите училища за киноизкуство “Анри Ланглоа”;
- Пиер-Ален Мейер, продуцент;
- Ив Мармион, продуцент от компанията UGC;
- Патрик Сандрен, продуцент, Директор на кино форума „Отворен клас”;
- Росица Вълканова, продуцент на Иглика Трифонова, Иван Черкелов, Костадин Бонев.
 
В дискусиите ще се включат представители на българската филмова и телевизионна продуцентска гилдия, журналисти и професионалисти от различни сфери. Форумът ще бъде илюстриран с откъси от филми от световното кино с български субтитри.
И това издание на „Отворения клас” е с вход свободен за всички, които имат интерес към темата.
 
Редовните срещи “Отворен клас” са замислени и организирани от Патрик Сандрен. Тези ежегодни тематични срещи се провеждат със съдействието на френския кинокритик, доцент по кинознание в Сорбоната, писател и есеист Шарл Тесон, съавтор на инициативата. За участие в събитието от Франция пристигат множество известни личности, кинодейци, чиято работа е получила международно признание (режисьори, актьори, творци, критици, писатели, философи, продуценти, главни редактори в телевизионни канали). Те представят своята гледна точка във връзка с предизвикателствата от естетически и етичен характер, които стоят пред съвременното кино и неговите отношения със света и историята. Срещите са отворени за всички, безплатни и не са лекции, а възможност да се видят множество филми, които илюстрират и насочват нашите дебати. Влиянието на различните дисциплини, които присъстват в киното – от пластичните изкуства до социалните науки – е също така предмет на коментари и дебати. “Отвореният клас” позволява да се открият важни произведения и автори, различни култури и практики, но също така и кинематографията на страни и континенти слабо представени в София.
 
Предстоящи издания на “Отворен клас”:
 
1 и 2 ноември 2008: Кратки изразни форми и къси филми.
Гости: Никол Бренез, доцент, отговорничка за програмата на прожекциите на авангардни филми във Френската филмотека и Жак Кермабон, главен редактор на френското списание за късометражни филми “Бреф”;
29 и 30 ноември 2008: Документалното кино.
Гости: Никола Филибер, режисьор на документални филми – Франсоа Кайа, философ, режисьор на документални филми – Франсоа Нине, философ, съставител на програми, критик, режисьор, доцент (във FЕMIS - Европейска фондация на професиите, свързани с картина и звук и в Сорбоната)
 

По материали на организаторите
Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *