110 личности отговарят на 25 въпроса

|
На 8 май (вторник) от 18 ч. в книжарница Хеликон на бул. "Цар Освободител" 4 ще се състои официалното представяне на книгата на Румяна Таслакова "25 въпроса на Дойче веле". В книгата са зададени 25 идентични въпроса на 110 известни личности, сред които Татяна Лолова, Меглена Кунева, Бойко Василев, Желю Желев, Бойко Борисов, Димитър Бербатов, Вера Мутафчиева, Румен Леонидов и други. Всички анкетирани в книгата са поканени на събитието.
Оригинален подход и журналистическо майсторство ни разкрива книгата на известната българска медийна фигура Румяна Таслакова – „25 въпроса на Дойче веле” (ИК „Изток-Запад”). Изданието представлява вид анкета, в която 110 известни личности от родната политика, шоубизнес, икономика и спорт отговарят на 25 идентични въпроса.

„25 въпроса на Дойче веле” е интригуващо четиво, което излиза за първи път през далечната 1996 г. в Свободно поетическо общество. Румяна Таслакова задава 25 еднакви въпроса на известни личности от политиката, икономиката, литературата, живописта, музиката, спорта и техниката, без да дава възможност на анкетираните предварително да се запознаят с темите на въпросите. Идеята за подобен тип анкета се заражда в главата на Таслакова преди повече от двадесет години, докато чете реномирания германски всекидневник „Frankfurter Allgemeine Zeitung“, където ежеседмично се публикувал въпросникът на френския писател Марсел Пруст с отговори на германски съвременници. В репликите на анкетираните германци Таслакова открила неизвестни до момента черти от характера, спонтанни изяви на чувства и предпочитания. Тези нюанси в образа на личностите, участвали в анкетата на немския ежедневник, навеждат журналистката към мисълта, че и за българските читатели би било интересно да разберат нещо ново за мислите и възгледите, мечтите и страховете на българки и българи, попаднали във фокуса на обществения интерес... Настоящото издание на „25 въпроса на Дойче веле” е второ и допълнено, включващо имена като Татяна Лолова, Бойко Борисов, Ивайло Знеполски, Теодосий Спасов, Кирил Маричков, Филип Димитров, Меглена Кунева и много други.

Таслакова е родом от София, но след като навършва 17 години, емигрира в Германия. Осъдена е на 6 години затвор от комунистическия режим за предателство към Републиката и така нареченото „невъзвращенство”. В Германия следва икономика и славистика и през 1963 г. започва работа в радиостанция „Дойче веле“, която до 1989 г. е един от най-важните информационни източници в България. Десет години е главна редакторка на Българската програма на „Дойче веле“. Таслакова е получавала няколко престижни награди в областта на журналистиката, сред които „Приз на Съюза на журналистите в България „Подкрепа” по повод Световния ден на свободната преса” (1997) и „Специална награда за приноса в популяризирането и обективното представяне на европейската тема в българската радиожурналистика” (2008). Автор и съставител е на три книги, а от 2009 г. е журналист на свободна практика.

*

„Оръжието на Румяна Таслакова е размахът, мащабът, сравнението. Нейният фокус е събеседникът – и по-точно матрицата, в която тя го вгражда. Оттук нататък на ход е читателят!”
Бойко Василев
 

По материали на "Изток-Запад"
Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *