12-ото издание на Есенния салон на изкуствата в Русе продължава с богата програма

|
Изложбата „Сила и завихряне” на италианския художник Албино Пити в Регионалната художествена галерия откри Есенния салон на изкуствата и културата 2013, който тази година е посветен на кандидатурата  на дунавския град за Европейска столица на културата през 2019 г.

Литературните събития на есента ще бъдат свързани с името на родения в Русе нобелист Елиас Канети. Фестивалът „Елиас Канети” ще продължи от 18 септември до 15 октомври. В последния ден на октомври ще се състои церемонията по връчването на Националната литературна награда „Елиас Канети”.

На 25 септември ще бъде открита експозицията на международния конкурс Екслибрис „Ex Erotica”, който ще продължи до 29 септември. В началото на октомври Есенният салон на изкуствата ще привлече почитателите на големия екран с продукцията на Theatre Live „Аудиенцията” с Хелън Мирън. Филмът ще бъде представен от Британския съвет и Mall Rousse  в Синема Сити на 4 октомври.

Възрожденската тематика ще бъде акцент в регионалния конкурс за художествено слово на 2 ноември в Регионалния исторически музей - Русе, организиран от сдружение „Про Арт”. На 4 ноември в Доходното здание сдружение „Брод“ ще представи литературните празници „Русе пише”. Есенният салон на изкуствата ще продължи с фестивал на медийните продукти „Българската Европа” от 7 до 9 ноември. ІХ-ти международен конкурс „Франц Шуберт“ ще се проведе в НУИ „Проф. В. Стоянов” в дните от 15 до 21 ноември. За почитателите на свободната музика е очакваната с традиционен интерес Национална джаз среща на 22 ноември.

„Част от събитията тази година се провеждат по повод годишнини от създаването на различни културни институти. Това са 125-та годишнина на Регионалната библиотека „Любен Каравелов“, 50 години Общински духов оркестър и 80 години Регионална художествена галерия – Русе, уточни още директорът на отдел „Култура” Ива Чавдарова. Тя допълни, че специален акцент в програмата ще бъдат събития, които представят културната идентичност на някои европейски страни. Сред тях са уикендът на полската култура, който ще се проведе на 19 и 20 октомври, както и италианският филмов уикенд с емблематичните опери на Джузепе Верди, които ще се изпълнят на 2 и 3 ноември в Доходното здание в Русе.

Събитията в рамките на Есенния салон на изкуствата 2013 се реализират с любезното съдействие на Италианския културен институт , Полския институт, Чешкия център, Гьоте институт  и Посолството на Австрия в България.

 По материали на организаторитеКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *