13-и международен филмов фестивал София Филм Фест

|
За 13-та година София Филм Фест ще събере филми, гости, звезди, журналисти и почитатели на доброто кино в София. Между 5 и 15 март, най-мащабното международно киносъбитие в България отново ще заяви присъствието си като един от значимите фестивали в Югоизточна Европа, влязъл в класацията на 50-те топ фестивала според сп. „Варайъти”, който достойно представя страната ни по целия свят.
Започнал като тематичен мюзик фест, преминавал успешно през 12-те си издания, Киномаратонът на годината вече е събитие със сериозни заявки и за най-взискателната публика, защото представя актуалните тенденции в световното кино и най-новото от българското и регионалното кино пред света.
13-ият София Филм Фест ще се състои от 5 до 15 март 2009 г. в София с допълнителна програма от 16 до 22 март в София, Пловдив и Бургас.
Програмата ще съдържа около 100 игрални, 30 документални и 50 късометражни филма. Те ще бъдат представени в следните традиционни за фестивала рубрики.
За седми път ще бъде присъдена Голямата награда за най-добър филм в Международния конкурс (първи или втори игрален филм на режисьори от целия свят).
12 филма от Аржентина, Испания, Франция, Индия, Иран, Русия, Израел, Великобритания, Германия, Румъния, Мексико и България ще се състезават за Голямата награда на 13-ия София Филм Фест. Сред потвърдените към 28-и януари заглавия са:

“Възможни животи” (Possible Lives) – Аржентина, реж. Сандра Джулиота
“The Firm Land” – Франция-Индия-Иран, реж. Чапур Хагигат
“Дзифт” – България, реж. Явор Гърдев
“Чико” – Германия, реж. Озгюр Видирим
“Cumbria Calera” – Мексико, реж. Рене Вилареал
“Лечителката” (Baksy) – Русия-Казахстан-Франция-Германия, реж. Гука Омарова
“Тук и там” (Here and There) на Дарко Лунгулов
“Есен” (Autumn) – Турция, реж. Озчан Алпер
“Франклин” (Franklyn) – Великобритания, реж. Джералд Макмороу
“Най-щастливото момиче на света” (The Happiest Girl in the World) – Румъния, реж. Раду Жуде
 
Уникалният актьор, комик, сценарист и прочут телевизионен водещ-пътешественик Майкъл Пейлин ще бъде специален гост на 13-ия Международен София Филм Фест. Той ще получи Наградата на София на Столичната община за своя принос в киното и телевизията. Ще бъде представена панорама от избрани епизоди от неговите най-харесвани филми и ТV сериали: „Животът на Брайън”, "Летящият цирк на Монти Пайтън", "Около света за 80 дни", „Сахара”, “Приключенията на Хемингуей”, „Хималаите”, "От полюс до полюс", „Нова Европа”.
Със световната премиера на най-новия филм на режисьора Георги Дюлгеров “Козелът” ще се открие 13-то издание на София Филм Фест на 5 март, от 19.30 часа в зала 1 на НДК. “Козелът” е създаден по едноименната новела на обичания ни писател Йордан Радичков.
Седмица преди старта на 13-ия Международен София Филм Фест съвместно с посолството на САЩ на вниманието на зрителите ще бъде предложена уникална пълна ретроспектива на иконата на американското независимо кино Джим Джармуш. Прожекциите ще стартират на 28 февруари в Дома на киното в София. Специален гост ще бъде продуцентът на Джармуш - Джим Старк.
Сред специалните гости на фестивала се очаква да бъдат австралийският режисьор Питър Уиър (“Галиполи”, “Шоуто на Труман”) и звездите Колин Фарел (“В Брюж”) и Ед Харис (“Партитурите на Бетовен”). Те участват в новата продукция на режисьора “The Way Вack”, която ще се снима през март в България със съдействието на Ню Бояна Филм.

Документалната програма на СФФ ще включва около 20 пълнометражни филма. Тази година селекцията е поверена на двама от най-талантливите млади български документалисти - Андрей Паунов (“Георги и пеперудите”, “Проблемът с комарите и други истории”) и Борис Десподов (“Коридор 8”).
 

По материали на София Филм ФестКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *