15-то издание на кино форума “Отворен клас” представя 20-те филма на “Новата вълна”

|
„Новата вълна” ще е темата на 15-то издание на кино форума “Отворен клас”, организиран от френския продуцент Патрик Сандрен, който ще се проведе на 13 и 14 юни във Филмотечно кино „Одеон” от 11.00 до 19.00 ч.

Това издание на кино форума ще изследва „Новата вълна”, нейното отражение върху историята на световното кино, влиянието й върху авторите на едни от най-емблематичните филми, които формират естетическото своеобразие на този постоянно развиващ се процес в Седмото изкуство.

Със специалното участие на:

Шарл Тесон, кинокритик и преподавател, професор по история и естетика на киното в Университет Париж III (Новата Сорбона)
Ален Бергала, главен редактор и директор на поредица в списание „Кайе дю синема”
Шарл Бич, кинокритик, оператор и режисьор
проф. Мая Димитрова, преподавател по история на киното в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”
Стефан Тафров, преводач и литературен критик, специалист по френска съвременна литература

Участниците в “Отворения клас” ще представят своите възгледи и разсъждения върху историческия момент, който обуславя появата на „Новата вълна” в киното, влиянията, които я формират, приемствеността и причините, поради които тя остава последното значимо колективно движение, което киното е предизвикало.

Участниците в кино форума ще дебатират новите тенденции в заснемането на съвременните филми и по-нататъшното развитие и въздействие на „Новата вълна”.

Ще бъде представено и най-старото и престижно списание за кино в света „Кайе дю синема”, което продължава да отразява най-новите постижения на кинематографиите от цял свят.

Зрителите ще имат уникалния шанс да гледат и откъси от 20-те филма на „Новата вълна”.

И това издание на „Отворения клас” е с вход свободен за всички ценители на Седмото изкуство.
 

По материали на организаторите
Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *