15 години български народни танци в Унгария

|
На 18 ноември в салона на Ram Colosseum в Будапеща Танцов състав “Янтра” отбеляза своята петнадесета годишнина.

Танцов състав “Янтра” е основан през 1996 година в град Будапеща от живеещи в Унгария младежи с български произход. Основателите са избрали името на река “Янтра”, защото от тази част на България произхожда по-голямата част на българите, живущи в Унгария.
Ръководители на танцовия състав са Анна Салаи и Данчо Мусев.

Основната цел на танцов състав “Янтра” е да поддържа и разпространява българските народни танци, песни и традиции. От основаването си танцовия състав играе важна роля за запазване идентичността на българите в Унгария. Танцов състав “Янтра” се стреми да пресъздаде пъстротата на българския фолклор, затова репертоарът на състава включва автентични танци от всички етнографски области на България – шопски, северняшки, добруджански, тракийски и пирински. Част от танците пресъздават различни народни обичаи, като лазаруване, коледуване и русалии. Танцов състав “Янтра” изпълнява своя репертоар в автентични български народни носии.

Хореографи на танцов състав “Янтра” са Кая и Христо Иванови, бивши хореографи на българският държавен танцов ансамбъл “Филип Кутев”.
В дейността на танцовия състав участват музиканти за народна музика, както от България така и от Унгария. Постоянен съпровод от Унгария е оркестър “Право”, а от България оркестър “Славия”.
Танцовият състав е взел участие в много местни и международни фолклорни фестивала. Участвал е в Унгария, България, Италия, Чехия, Словакия, Австрия, Испания и Малта.
По-важни участия и награди:
1999 г. – България – Добруджански фестивал – среща на българите от чужбина
2000 г. – Италия – Международен фолклорен фестивал, Масса - награда за най-добър танц (организиран от IGF)
2001 г. – Чехия – Международен фолклорен фестивал, Прага
2003 г. – Международен фолклорен фестивал, Велико Търново (организиран от CIOFF)
2005 г. – Испания – Палма де Майорка – Международен фолклорен фестивал – II място в танцовата категория (от близо 60 участника)

През 2010 година след успешното си участие във Втория етап на Третия национален преглед на фолклорните ансамбли, организиран от Националната секция на ЦИОФФ - международният съвет за фолклор и традиционни изкуства към ЮНЕСКО –България, на танцовия състав бе присъдено звание Представителен ансамбъл на ЦИОФФ.

От 2000 г. танцовият състав Янтра е организатор и домакин на мероприятието BULFEST (Фестивал България), което има все по-голям успех в Будапеща и провинцията. В програмата на BULFEST са участвали Българският държавен фолклорен ансамбъл “Филип Кутев”, Унгарският държавен фолклорен ансамбъл с продукцията “Слънчева легенда”, оркестър “Славия” при Българското национално радио, народната певица Марта Шебещен и оркестър “Братя Кадриеви” (Македония).

Танцовият състав обръща особено внимание на професионалната подготовна на танцьорите си, затова всяка година организира фолклорен лагер, с поканата на учители от България. Членовете и преподавателите на състава всяка година вземат участие в курсове и специализации в България.

Танцов състав “Янтра”е член на Средно-унгарския съюз за народни танци.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *