15-о издание на София филм фест на брега

|
С пролетно настроение и концерт на Бургаския духов оркестър на 16 март в  Бургас започна 15-ият Международен София филм фест на брега, организиран от сдружение "Арт фест" с финансовата подкрепа на община Бургас.

През деветте фестивални дни киномани и любопитни да се докоснат до магията на седмото изкуство изпълват залата на кино "АБ". драматичен театър "Адриана Будевска" дава подслон на фестивалното кино в "най-добрата кинозала на България", уточни при откриването директорът Борислав Чакринов. Големият български режисьор и художествен директор на "София филм фест" проф. Георги Дюлгеров лично посреща и приветства своите съграждани вече петнайсет години. "Винаги съм се питал какво постигна фестивалът. Отговорът е, че той постигна вас - тази публика, която година след година се връща в залата, не за да се срещне с развлекателното кино, а с киното, което изисква усилие. Вашето упорито желание ме окуражава. Това е киносъбитие за висока култура, която не е много търсена. Уви, такава е световната тенденция", сподели в словото си  при откриването проф. Дюлгеров.

За д-р Лорис Мануелян, зам. кмет, "Бургас винаги е бил кинаджийски град. Сега фестивалът ни запознава с високо художествени филми. Докарва духовната пролет в Бургас."
Програмата на 15-ия Международен София филм фест на брега включва 20 игрални филми, осем от които са български, и 12 късометражни филми от конкурса "Джеймисън". Кинофорумът привлича публиката и с възможността да се срещне в залата със създателите на филми, да поговори с тях. Бургазлии първи видяха най-новия филм на режисьора Светослав Овчаров "Врагове". Публиката съпреживяваше случващото се на черно-белия екран - избухваше в смях, притихваше в очакване и кратки коментари.

След прожекцията Светослав Овчаров разказа любопитната история на филма "Врагове". Създаден е за четири години. "Не съм се готвил за този филм. Той сам си дойде - каза режисьорът. - Обхваща времето от 1913 г. - годините на Балканската война, Междусъюзническата и Първата световна война". Със събитията от първо лице го е запознал един от участниците в тях - дядо на днешния майстор на филми Светослав Овчаров. А за фестивала в Бургас от Виена беше дошъл и синът му Димитър Овчаров, изиграл ролята на Калистрат във филма.

Актьорът Валентин Ганев, пресъздал Доктора във "Врагове",също разговаря с бургаската публика. Филмът е чисто мъжки. "Жените са зад екрана - разказа продуцентката Светла Цоцоркова. - Беше ни трудно, много трудно, но се получи."
Всяка вечер публиката оценява филмите от двойка до шестица за крайното класиране за "Награда на публиката", отличена с пластика "Сребриста чайка". Седемчленно жури с председател проф. Георги Дюлгеров също прави своя избор на филм от конкурсната програма, който също се отличава със "Сребриста чайка".

Блиц интервю с проф. Дюлгеров

Проф. Дюлгеров, защо в този "София филм фест на брега" има осем от най-новите  български филми от общо 20 игрални за целия фестивал?
Защото е много голяма реколтата от български филми тази година. Винаги когато съм правил селекцията за Бургас, съм вземал не само от най-добрите чужди, но и български филми, за да покажа тенденцията в българското кино. Осемте филма, които са тук, са на много изявени творци като Светослав Овчаров, Иглика Трифонова, Иван Павлов - творци от старото поколение. Но има и много млади дебютанти - Ралица Петрова, Тодор Мацанов и Григор Лефтеров, Кристина Грозева и Петър Вълчанов - с техния филм "Слава" ще закрием фестивала. Те са млади, но получили своето признание. Исках да покажа, че в българското кино текат плодотворни процеси - има млади хора, от средното поколение, от възрастното поколение.
Това какво носи на българското кино?
Винаги е добре,когато ветрилото се отваря нашироко и се пуснат най-разнообразни течения, тенденции, режисьори.
Прави впечатление, че филмите са доста различни като теми - трудния път към себепознанието, поетична филмова сатира, съдбата на младите хора, достойнството...
Има социални филми, други са по-артистични, има най-разнообразни филми. Важното е, че се появиха млади хора. Те са енергични, настойчиви. Другото важно е, че не се поддават на лошата тенденция да се угажда на публиката, да се правят развлекателни филми, на всяка цена да се харесат. В тази селекция, която аз съм направил, това го няма. В нито един от тези български филми няма нагаждачество.

                                                                                                    РАДКА БАЛЕВАКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *