17-те Дни на японската култура се откриват с фотографската изложба “Японските Професии”

|
На 20 септември 2006 г. стартират Седемнадесетите дни на японската култура в България.
И тази година Посолство на Япония в България е подготвило разнообразна програма, която да представи японската култура от различни ъгли и в различна светлина.
В тазгодишния цикъл организаторите са включили изложби, демонстрация на чайна церемония, концерт-спектакъл на традиционни японски барабани уадайко и шамисен, седмица на японското кино и много други интригуващи мероприятия.
Особено интересна e фотоизложбата “Японските професии”. С нея ще бъде открит и японският културен календар тази година. Тя се състои от 130 черно-бели фотографии и текст към тях, подчинен на оригиналния замисъл на автора на проекта – фотографът Джордж Хашигучи. Изложбата представя близо 60 различни японски професии, които Хашигучи е фотографирал в периода 1990 – 1995 г.
“Японските професии” ще бъде показана два пъти – от 20 до 30 септември – в галерията на Националната художествена академия и от 3 до 24 октомври – в Министерството на външните работи на Република България. С това мероприятие МВнР за първи път ще стане домакин на чуждестранна изложба. Проектът се реализира със съдействието на Държавен културен институт към министъра на външните работи на Р България и на откриването са поканени представители на всички министерства, начело с Министъра на външните работи, представители на всички културни институции, както и посланици и представители на дипломатически мисии.
Гвоздеят в програмата на тазгодишните дни на японската култура се очаква да бъде Концертът-спектакъл на японски барабани уадайко и шамисен. На сцената ще излязат група "Bushido" – талантливи японски младежи, нашумели в родината си, с това че внасят модерен елемент в традиционната японска музика, което прави изпълненията им особено енергични и въздействащи. По време на концерта, в ритъм с барабаните, демонстрация по калиграфия ще направи майстор–калиграфът Шизуо Ишизука. "Bushido" ще изнесат концерти на сцената на Софийска Опера и Балет (19 октомври, четвъртък, 19 ч.) и във Фестивален Комплекс Варна (21 октомври, събота, 19 часа).
Други интригуващи събития са: Демонстрация на чайна церемония (в гр. София и гр. В. Търново), Концерт на Тацуя Коумазаки (китара) и София Квартет + 1 (в гр. София), както и Седмица на японското кино в НАТФИЗ.
 
Пълната програма на събитията през септември можете да видите в "Покани".
 

По материали на Посолството на Япония в Република България
Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *