2004-а година в снимки от World Press Photo

|
От 13 май най-добрите пресснимки в света ще бъдат изложени в Мраморното фоайе на НДК. За трета поредна година България е спирка за пътуващата изложба World Press Photo.
Фотосите, които целят да популяризират пресфотографията като цяло, са групирани в десет категории, показващи новините и хората в тях. Всяка година международно жури оценява снимките на фотожурналисти, агенции, вестници и списания от цял свят. През 2005 година World Press Photo отбелязва 50-ата си годишнина и 48-ото издание на най-големия международен конкурс в пресфотографията. Изложбата е в София за четвърти път, като за пръв път е показана през 1992 година. В тазгодишното издание са участвали 69 190 снимки на 4 266 професионалисти от 1234 страни. 20 са българските фотографи, изпратили свои творби - сред тях са Олег Попов и Румяна Тонева. Оценяването на фотосите за пръв път е изцяло дигитално. Въпреки че всяка година членовете на журито са различни, критериите за оценяване остават едни и същи - снимката трябва да показва важен проблем и да е артиситчна. Основно изискване е не само да се показват нови неща, но и да бъдат поднесени по нов, оригинален начин, като тази година журито е наблегнало на визуалността във фотосите.
За снимка на 2004 година е избрана цветна фотография на Арко Дата (Индия). Снимката показва индийка, оплакваща смъртта на своя роднина, загинала по време на цунами катастрофата в Азия.
Изложбата пътува в 84 страни на света, като навсякъде е спонсорирана от Canon и TNT. Според уредника Емили Керкхоф двете основни цели на изложбата са да информира какво се случва с хората в различните чстни на света и да вдъхновява фотографите, показвайки им висококачествени снимки.
Изложбата в Мраморното фоайе откриха Посланикът на Кралство Холандия Н. Пр. баронеса Хенриет ван Линден, Министърът по европейските въпроси Меглена Кунева и Константин Каменаров като представител на Мтел. 199-те снимки от World Press Photo ще бъдат изложени в НДК до 5 юни.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *